Κάποιοι διαβάζοντας τις επόμενες γραμμές θα νομίζουν ότι διαβάζουν για κάποια παγκόσμια συνωμοσία των εταιρειών κατασκευής σκληρών δίσκων. Τα όσα ακολουθούν, θυμίζουν σενάριο από κάποιον ευφάνταστο συγγραφέα και όχι αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα. Ότι θα δείτε παρακάτω, φέρνουν στο νου εικόνες βγαλμένες από ταινία με πρωταγωνιστές hackers που ξεσκεπάζουν ένα παγκόσμιο μυστικό στο χώρο των σκληρών δίσκων.

 

Από τα πρώτα αποτελέσματα όμως, αυτά που θα δείτε, είναι 100% αληθινά.

 

 

Σε κάποιους ήταν ήδη γνωστά, πολλοί από εμάς όμως - και ο γραφών ανάμεσά τους - σοκαρίστηκαν με αυτά που είδαν σήμερα στο HWBOX.gr. Πολλοί από εμάς σήμερα μάθανε τον όρο "golden partition" και το πως αυτό, αν ξεκλειδωθεί, μπορεί έως και να διπλασιάσει το διαθέσιμο χώρο στο σκληρό μας δίσκο.

 

Το EEPROM των σκληρών δίσκων, ένα chip πάνω στο οποίο φορτώνεται το firmware του δίσκου και λειτουργεί περίπου όπως το BIOS, είναι υπεύθυνο για τα στοιχεία και τη λειτουργία του κάθε δίσκου. Μέσα σε αυτό, οι πληροφορίες δεν μπορούν να αλλάξουν με κάποιο εργαλείο, ενώ οι εταιρείες κατασκευής φυσικά και αρνούνται οποιαδήποτε έκδοση μιας τέτοιας εφαρμογής.

 

Αυτό όμως δε σταμάτησε την προσπάθεια των παιδιών από το HWBOX, τα οποία με ενδελεχή μελέτη κατάφεραν και βρήκαν ένα τρόπο για να μπορέσουν να ξεκλειδώσουν τα κρυμμένα partition του σκληρού δίσκου.

 

Για να δώσουμε κάποιες επεξηγήσεις στο τι ακριβώς συμβαίνει με τους σκληρούς δίσκους, αναφέρουμε τα εξής:

 

Οι σκληροί δίσκοι αποτελούνται από platters, τα οποία κατασκευάζονται μαζικά, όπως οι επεξεργαστές στα waffer ή τα panel των οθονών. Κατόπιν, τοποθετούνται στην κάθε μονάδα ξεχωριστά, στην οποία φορτώνεται το firmware και αυτή βρίσκει το δρόμο της για τα ράφια των καταστημάτων ή κάποιο PC.

 

Το firmware αυτό όμως, έχει πολλές δυνατότητες. Αν μια εταιρεία παραγγείλει μαζικά δίσκους, ενώ υπάρχει έλλειψη στα συγκεκριμένα platter ή απλά για λόγους κόστους, συμφέρει η χρήση μεγαλύτερων/πυκνότερων, φορτώνονται οι δίσκοι με platter μεγαλύτερης χωρητικότητας, αλλά το firmware ορίζει την πυκνότητα εγγραφής των δεδομένων, ορίζοντας τη χωρητικότητα που αυτό θέλει στο platter. Έτσι δίσκοι 120άρηδες μπορεί να φοράνε 250άρια platter, τα οποία το firmware ορίζει ως 120άρια.

 

Τα platter λοιπόν που κατασκευάζονται είναι περιορισμένα σε αριθμό - όλη τη δουλειά την κάνει το firmware του δίσκου. Αυτό ορίζει το μέγεθός του, το οποίο είναι και αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο.

 

Όπως είπαμε λοιπόν, μετά από αρκετή αναζήτηση από την ομάδα του HWBOX, βρέθηκε μια διαδικασία σχετικά απλή, μέσω της οποίας μπορούμε να ξεκλειδώσουμε αυτά τα κρυμμένα partition που βρίσκονται στα platter των δίσκων μας. Αυτές οι περιοχές, τις οποίες μπορείτε να φανταστείτε σαν κάθετες ζώνες στην επιφάνεια του δίσκου μας οι οποίες είναι απροσπέλαστες και μη εγγράψιμες (περίπου σαν το σήμα της πυρηνικής ενέργειας, όπου οι ζώνες αυτές είναι οι μαύρες περιοχές), μπορούνε πλέον να "ξεκλειδωθούν" και να γίνουν εύκολα διαθέσιμες σε μας.

 

Μέσω της διαδικασίας αυτής, στην οποία προαπαιτούμενες συνθήκες είναι να υπάρχουν δύο σκληροί δίσκοι με περασμένο λειτουργικό σύστημα και το Norton Ghost 2003 build 775, κατάφεραν και ξεκλείδωσαν το κρυμμένο "golden partition" του κάθε δίσκου που δοκίμασαν, με πραγματικά εκπληκτικά αποτελέσματα που παρουσιάζουμε παρακάτω:

 

Seagate 7200.10 500GB: πριν 465.75GB - μετά απέκτησε ακόμα ένα partition 465.19GB:

attachmentct8.jpg

attachmentvb2.jpg

 

Seagate 7200.10 750GB: πριν 698.63GB - μετά απέκτησε ακόμα ένα partition 698.03GB

attachmentqj4.jpg

attachmentcb6.jpg

 

Western Digital Raptor 150GB ADFD: πριν 139.73GB - μετά απέκτησε ακόμα ένα partition 139.12GB

attachmentxz1.jpg

attachmentqq5.jpg

 

 

Πραγματικά τα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά. Μπορεί κάποιοι να δυσπιστούν, αλλά τα αποτελέσματα μαθαίνουμε πως όχι μόνο δεν είναι πλασματικά, αλλά μάλλον φαίνεται να έχουν και αντοχή στο χρόνο. Ο χώρος που δημιουργήθηκε στο δίσκο πλέον είναι 100% έτοιμος για χρήση, σαν ένα νέο partition, οι ταχύτητες read και write παραμένουν ίδιες και η χωρητικότητα αυξάνεται σε βαθμό που σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζει το διπλασιασμό.

 

Το αν αυτό το mod είναι 100% ασφαλές, κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί. Σίγουρα όμως τα παιδια του HWBOX εγγυώνται με ένα δεύτερο μέρος του review αυτού, μια πιο αναλυτική ματιά όχι μόνο στις επιδόσεις των δίσκων, αλλά και στην αντοχή τους στο χρόνο, που είναι και το πιο σημαντικό.

Πηγή