Η Backblaze, μια υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και αποθήκευσης στο cloud, γνωστή για τη λεπτομερή ανάλυσή της σχετικά με τις βλάβες των σκληρών δίσκων και των SSD, δημοσίευσε πρόσφατα τη δική της έρευνα σχετικά με τη μέση ηλικία των προβληματικών σκληρών δίσκων (HDD).

Η εταιρεία εξέτασε 17.155 χαλασμένους σκληρούς δίσκους και διαπίστωσε ότι η μέση ηλικία κατά την οποία οι δίσκοι παρουσίασαν μη αναστρέψιμο πρόβλημα, ήταν 2 χρόνια και 6 μήνες. Αυτό συνάδει με προηγούμενη έκθεση της Secure Data Recovery, η οποία διαπίστωσε ότι ο μέσος χρόνος πριν από την αποτυχία μεταξύ 2.007 ελαττωματικών σκληρών δίσκων ήταν 2 έτη και 10 μήνες.

Η Backblaze κατέληξε στα αποτελέσματά της εξετάζοντας όλους τους ελαττωματικούς δίσκους της και τις αντίστοιχες ώρες ενεργοποίησής τους. Η εταιρεία κατέγραψε την ημερομηνία αποτυχίας κάθε μονάδας, το μοντέλο, τον σειριακό αριθμό, τη χωρητικότητα, την αποτυχία και την τιμή SMART. Το σύνολο δεδομένων περιλαμβάνει 72 διαφορετικά μοντέλα και δεν περιλαμβάνει προβληματικά boot drives, δίσκους χωρίς δεδομένα SMART ή δίσκους με δεδομένα εκτός ορίων.

Εάν η Backblaze εξέταζε μόνο τους δίσκους που δεν χρησιμοποιεί πλέον στα data center της, η μέση ηλικία αποτυχίας θα ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη, 2 χρόνια και 7 μήνες. Η Backblaze σκοπεύει να συνεχίσει να παρακολουθεί τη μέση ηλικία αποτυχίας των μοντέλων μονάδων δίσκων της και θα ενημερώσει το κοινό εάν διαπιστώσει κάτι ενδιαφέρον.

hdd_1.jpeg.1cd80f4d9962db9efcf274c96d3ec012.jpeg

Κατά την εξέταση της μέσης ηλικίας αποτυχίας ενός δίσκου ανά μοντέλο, η Backblaze μείωσε τον αριθμό των μοντέλων σε 30. Ένα από αυτά που ξεχωρίζουν είναι το Seagate ST12000NM0007 12TB, στο οποίο σημειώθηκαν 2.023 αποτυχίες όταν κάθε μονάδα δίσκου ήταν κατά μέσο όρο 1 έτους και 6 μηνών. Το μόνο μοντέλο με περισσότερες αποτυχίες ήταν το Seagate ST400DM000 των 4TB.

Η Backblaze παρείχε επίσης μια τριμηνιαία ενημέρωση των σκληρών δίσκων που διαθέτει στο ενεργητικό της. Το μέσο ετήσιο ποσοστό αποτυχίας (AFR) ήταν 1,4%. Ο δίσκος με το χαμηλότερο AFR (0,28% ) είναι ο WUH721816ALE6L4 16TB της Western Digital Corporation (WDC). Το μοντέλο με το υψηλότερο AFR (2,57%) είναι το ST4000DM000 4TB της Seagate.

Συμπερασματικά, η έρευνα της Backblaze παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη μέση διάρκεια ζωής των σκληρών δίσκων. Αν και υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις ανάλογα με το μοντέλο και τη χωρητικότητα, ο συνολικός μέσος όρος ηλικίας αποτυχίας είναι περίπου 2 χρόνια και 6 μήνες, κάτι που προκαλεί σίγουρα έκπληξη.

  • Like 13
  • Confused 1
  • Sad 2