Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών όπως το Πεντάγωνο και το Υπουργείο Εμπορίου δεν μπορούν να αποφασίσουν αν θα τοποθετήσουν την πρώην μάρκα της Huawei, Honor, στη μαύρη λίστα, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Washington Post που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το Υπουργείο Εμπορίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Υπουργείο Ενέργειας συναντήθηκαν μαζί με αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας την περασμένη εβδομάδα για να αποφασίσουν αν θα τοποθετήσουν τον Κινέζο κατασκευαστή smartphones στην «entity list» των ΗΠΑ. Οι υπάλληλοι του Πενταγώνου και του Υπουργείου Ενέργειας υποστήριξαν την άποψη ότι η εταιρεία πρέπει να μπει στη λίστα ενώ αξιωματούχοι του Υπουργείου Εμπορίου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντιτάχθηκαν στην ιδέα. Αν μπει στην μαύρη λίστα των Ηνωμένων Πολιτειών, η Honor δεν θα μπορεί να συνεργαστεί με Αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας χωρίς άδεια.

Η Huawei εισήγαγε το πρώτο προϊόν Honor στην Κινέζικη αγορά το 2013 για να ανταγωνιστεί άλλες δημοφιλείς εταιρείες smartphones όπως η Xiaomi. Τρία χρόνια αργότερα, η Huawei ανακοίνωσε ότι το Honor 8 θα διατεθεί και στην Αμερικάνικη αγορά για να διαπιστώσει αν η εταιρεία μπορούσε να έχει την ίδια δημοτικότητα που γνώρισε στην Κίνα και στο εξωτερικό και να ανταγωνιστεί επάξια εταιρείες όπως η Apple. Τον περασμένο μήνα, η Honor ανακοίνωσε τις πρώτες της ναυαρχίδες μετά την πώληση της από την Huawei. Οι ναυαρχίδες της θα διατεθούν πρώτα στην Κινέζικη αγορά και αργότερα θα κυκλοφορήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών διαφωνούν σχετικά με την Honor δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Joe Biden να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του Κινεζικού ανταγωνισμού. Το 2019, η κυβέρνηση του Donald Trump ξεκίνησε την αντιπαράθεση τοποθετώντας την Huawei, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο στην μαύρη λίστα χαρακτηρίζοντας την απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές πιέζουν τη διοίκηση Biden να αξιοποιήσει τον έλεγχο εξαγωγών, όπως είναι ο «κατάλογος οντοτήτων» του Υπουργείου Εμπορίου για να περιορίσει την άνοδο της Κίνας στον κλάδο της τεχνολογίας. Τον περασμένο μήνα, o ρεπουμπλικάνος Michael McCaul απέστειλε μία επιστολή που υπέγραψαν περισσότεροι από δώδεκα γερουσιαστές στην Υπουργό Εμπορίου Gina Raimondo για να τοποθετήσει την Honor στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας κατά κάποιο τρόπο την πώληση της εταιρείας από την Huawei τον περασμένο Ιανουάριο ως ένα τέχνασμα (για να αποφύγει να βρεθεί στην μαύρη λίστα).

Σύμφωνα με την Huawei, η πώληση ήταν αναγκαστική λόγω της καταχώρησης της στην «entity list» από την κυβέρνηση του Donald Trump το 2019, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αγοράσει τις απαραίτητες άδειες λογισμικού και τους επεξεργαστές που απαιτούνταν για την κατασκευή των συσκευών Honor.

  • Confused 1