Επιτέλους είδαμε από κοντά ένα webOS smartphone αφού τα προηγούμενα χρόνια η παρουσία της Palm στην Ευρώπη ήταν σχεδόν μηδαμινή κάτι που αλλάζει άρδην μετά την εξαγορά της από την HP. Η Hewlett Packard δεν είναι καινούρια στο χώρο των smartphones αφού οι παλιοί σίγουρα θυμούνται τη σειρά κινητών τηλεφώνων iPAQ η οποία ήταν από τις πιο δημοφιλείς για την πλατφόρμα Windows Mobile της Microsoft. Η εξαγορά της Palm από την HP πριν 9 μήνες όμως δημιούργησε νέα δεδομένα με την HP να έχει ξαφνικά στην κατοχή της ένα από τα καλύτερα λειτουργικά συστήματα της αγοράς.

 

Το Pre 3 είναι το κορυφαίο smartphone της HP και θα τρέχει την έκδοση web OS 2.2 όταν θα κυκλοφορήσει επίσημα στις αρχές του καλοκαιριού. Εντύπωση προκαλεί ότι η HP το προωθεί ως business τηλέφωνο αφού άνετα απευθύνεται και στον απλό χρήστη που ψάχνει ένα από τα κορυφαία smartphone της αγοράς. Σαν συσκευή δε διαφέρει σχεδιαστικά από τις 2 προηγούμενες εκδόσεις αφού έχει παρόμοιο σχήμα και φυσικά ενσωματωμένο συρόμενο QWERTY πληκτρολόγιο με πολύ καλή αίσθηση κατά την πληκτρολόγηση που βάζει σε σκέψεις τους υποστηριχτές εικονικών πληκτρολογίων.

 

P1040571.JPG

post-39041-0-06794600-1298033303_thumb.jpgpost-39041-0-23856200-1298030781_thumb.jpgpost-39041-0-06038700-1298030793_thumb.jpg

 

Η οθόνη στο Pre 3 είναι 3.6' ιντσών τεχνολογίας WVGA με ανάλυση 480x800. Επιπλέον διαθέτει 2 κάμερες, 5 megapixel/VGA για βιντεοκλήσεις και θα κυκλοφορήσει με επιλογή 2 χωρητικοτήτων, μια των 8 και μία των 16gb. Μάλιστα μπορεί να γίνει εγγραφή βίντεο με 720p ανάλυση στο οποίο υπάρχει δυνατότητα stabilization. Η Qualcomm έχει και στη συγκεκριμένη συσκευή παρουσία με επεξεργαστή στα 1.4GHz, με τη μνήμη να βρίσκεται στα 512mb, διπλάσια από τα προηγούμενα μοντέλα.

 

Αφήνοντας πίσω τα βαρετά τεχνικά χαρακτηριστικά, περνάμε στο κύριο χαρακτηριστικό του Pre 3 και τον κύριο λόγο της εξαγοράς της Palm από την HP, το web OS. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι κατά τη προσωπική μας άποψη η πιο όμορφη από όλες αυτή τη στιγμή στην αγορά κάτι που ισχύει και για τις εφαρμογές οι οποίες όμως κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα ποικιλίας κάτι που αναμένεται να αλλάξει από το καλοκαίρι και μετά. Επιπλέον, τεχνολογίες όπως το Synergy το οποίο μαζεύει τις πληροφορίες σας από διάφορες ιστοσελίδες όπως Facebook, Gmail και τις οργανώνει αυτόματα, είναι από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά στο web OS καθώς και το σύστημα καρτών το οποίο εμφανίζει κάθε εφαρμογή που τρέχει στη συσκευή ως κάρτα . Με το τρόπο αυτό το web OS υποστηρίζει πραγματικό multitasking από τη πρώτη έκδοση του φανερώνοντας το πόσο εξελιγμένο είναι σε σχέση με άλλες πλατφόρμες.

 

Περιμένουμε να το δούμε από πιο κοντά όταν και θα κυκλοφορήσει επίσημα το καλοκαίρι για μια αναλυτική παρουσίαση. Για την ώρα, ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο με τις πρώτες μας εντυπώσεις.