Η HP είχε αρκετές προσφορές τελευταία για την εξαγορά της, αλλά από ότι φαίνεται η εταιρεία δεν είναι ακόμη έτοιμη να χάσει την ανεξαρτησία της, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Η γνωστή εταιρεία απέρριψε την προσφορά εξαγοράς της Xerox που ισοδυναμούσε με $22 ανά μετοχή, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή προσφορά «υποτιμά» την HP και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μετόχων της. Επιπλέον έκανε γνωστό ότι αμφιβάλλει για την ικανότητα της Xerox να ανταποκριθεί στις προκλήσεις μίας τέτοιας συμφωνίας, επισημαίνοντας την πτωτική πορεία των εσόδων της Xerox και της προοπτικής μαζικού χρέους για την εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση.

Παρόλα αυτά, η HP δεν έκρυψε ότι είναι ανοικτή σε κάποια καλύτερη συμφωνία. Το διοικητικό συμβούλιο της HP δήλωσε στους εκπροσώπους της Xerox ότι η ουσιαστική εμπλοκή των στελεχών της και η πρόσβαση τους στις απαραίτητες πληροφορίες θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση της αξίας μίας τέτοιας συμφωνίας. Δεν είναι αντίθετη στο να εξαγοραστεί, αλλά είναι απαραίτητο να γνωρίζει αν η εξαγορά θα έχει νόημα.  

Φαίνεται ότι τα νήματα πίσω από την προσφορά εξαγοράς κινεί ο επενδυτής Carl Icahn που είναι γνωστό ότι συχνά επιχειρεί την συγχώνευση εταιρειών. Πρόσφατα αγόρασε μερίδιο $1,2 δις στην HP και είναι "κάτοχος" του 10,6% στην Xerox, ενώ έχει κάνει γνωστό ότι η συγχώνευση των HP και Xerox θα εξοικονομούσε σημαντικούς πόρους και χρήματα για τις δύο εταιρείες και θα τις τοποθετούσε στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας στην αγορά των εκτυπωτών.

Τον Οκτώβριο, η HP ανακοίνωσε σχέδια μείωσης του προσωπικού της κατά 9 χιλιάδες (περίπου το 16% του εργατικού δυναμικού της) μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2022. Αν και είδε τα κέρδη της να αυξάνονται το καλοκαίρι, εντούτοις φαίνεται πως θέλει να «σφίξει το ζωνάρι» και άλλο. Παράλληλα, η εξαγορά της από την Xerox θα σηματοδοτούσε το τέλος μίας εποχής, αφού μία από τις παλαιότερες εταιρείας της Silicon Valley θα έχανε τον έλεγχο του πεπρωμένου της, και αυτό δεν είναι κάτι το ασήμαντο για την HP, ακόμα και αν είχε νόημα από οικονομικής άποψης.

Engadget