Η Hewlett Packard Enterprise (HPE) ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εξαγοράσει την κατασκευάστρια υπερυπολογιστών Cray έναντι $1,3 δισεκατομμυρίων.

Η HPE διαχωρίστηκε από την Hewlett Packard πριν από περίπου τεσσεράμισι χρόνια, με την HP Inc. να αναλαμβάνει τον τομέα των προσωπικών υπολογιστών και εκτυπωτών και την Hewlett Packard Enterprise να αναλαμβάνει όλο το χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών λύσεων και υπηρεσιών, το λογισμικό για τον χρηματοοικονομικό τομέα και τους διακομιστές.

Με την εξαγορά της Cray, η Hewlett Packard θα αυξήσει άμεσα την παρουσία της στην αγορά των λύσεων και υπηρεσιών για τον ακαδημαϊκό κλάδο και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπου η Cray δραστηριοποιείται έντονα, και ειδικά το τελευταίο διάστημα με ορισμένα σπουδαία συμβόλαια. Η εξαγορά επιπλέον θα δώσει τη δυνατότητα στην HPE να ξεκινήσει να πουλάει στοιχεία υπερυπολογιστών σε διάφορους επιχειρηματικούς πελάτες και σε άλλους.

Αναμφισβήτητα, πολύ μεγάλο ρόλο για την συγκεκριμένη κίνηση πρέπει να έπαιξε η πρόσφατη ανακοίνωση της Cray ότι υπέγραψε συμβόλαιο με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την κατασκευή του πρώτου υπερυπολογιστή κλάσης «exascale» για τις ανάγκες του Oak Ridge National Laboratory. Για την κατασκευή του συγκεκριμένου «exascale supercomputer», του Frontier, που θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί ένα πεντάκις εκατομμύριο πράξεις το δευτερόλεπτο, η Cray ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την AMD. Τον προηγούμενο μήνα επίσης έγινε γνωστό, ότι η Ιαπωνική κυβέρνηση ήρθε σε επαφή με την Cray για την κατασκευή του ταχύτερου υπερυπολογιστή στον κόσμο για να χρησιμοποιηθεί σε προηγμένες έρευνες που σχετίζονται με την πυρηνική σύντηξη. Σύμφωνα επίσης με την ιστοσελίδα Top500.org, μία υπηρεσία που κατατάσσει τους υπερυπολογιστές στον κόσμο με βάση την απόδοση τους, η Cray είναι υπεύθυνη για τους τρεις από τους δέκα ισχυρότερους υπερυπολογιστές στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Engadget