Όπως είναι γνωστό, οι περισσότεροι επεξεργαστές για φορητές συσκευές (smartphones, tablets) και συσκευές IoT (Internet-of-Things) βασίζονται στην αρχιτεκτονική της εταιρείας ARM, και το ίδιο συμβαίνει και με τους επεξεργαστές «Kirin» που αναπτύσσει η HiSilicon, η θυγατρική της Huawei.

Αν και πριν από πέντε περίπου μήνες, η ARM κόντεψε να προκαλέσει… έμφραγμα στους υπεύθυνους της Huawei αφού έδωσε την εντολή στους εργαζομένους της να αναστείλουν όλες τις ενεργές συμβάσεις, την παροχή υποστήριξης και όλες τις εκκρεμείς δεσμεύσεις με την Huawei και τις θυγατρικές της για λόγους συμμόρφωσης και ευθυγράμμισης με την πολιτική των ΗΠΑ, σήμερα δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αδειοδοτεί την Κινέζικη εταιρεία για να εκμεταλλεύεται την αρχιτεκτονική και τα σχέδια των επεξεργαστών της, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη γενιά. «Η ARM είναι σε θέση να προσφέρει υποστήριξη στην HiSilicon για την αρχιτεκτονική Armv8-A και την επόμενη γενιά αυτής της αρχιτεκτονικής, μετά από μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των στοιχείων των δύο αρχιτεκτονικών, που δεν περιλαμβάνουν τεχνολογία Αμερικανικής προέλευσης» ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της στην ιστοσελίδα Engadget.

Η ARM, η οποία αγοράστηκε από την Ιαπωνική Softbank έναντι $32 δισεκατομμυρίων το 2016, αναγκάστηκε πριν από πέντε περίπου μήνες να σταματήσει όλες τις συναλλαγές με την Huawei εξαιτίας των περιορισμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Η απώλεια πρόσβασης στην αρχιτεκτονική της ARM θα ήταν «ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για την Huawei» δήλωσε ένας αναλυτής στο Engadget. Τώρα, φαίνεται πως η εταιρεία αλλά και η θυγατρική της, HiSilicon, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στον συγκεκριμένο τομέα, τουλάχιστον για την ώρα. Βλέπετε, αν και η ARM δήλωσε ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται από τα chips αρχιτεκτονικής Armv8-A και τα επόμενης γενιάς προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι εξασφαλισμένο τι θα γίνει μετά.

Τον περασμένο μήνα, η Huawei αναγκάστηκε να κυκλοφορήσει το Mate 30 Pro χωρίς τις υπηρεσίες και της εφαρμογές της Google (χωρίς Google Play, Maps, YouTube κ.ά). Η εταιρεία πάντως φαίνεται να τα πηγαίνει αρκετά καλά –από άποψη εσόδων- και χωρίς τις υπηρεσίες της Google και παρά τις κυρώσεις. Ας ελπίσουμε ότι θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Κίνας για το καλό όλων.

Engadget

  • Like 2