Τα επίσημα αποκαλυπτήρια της πρώτης εμπορικής έκδοσης του HarmonyOS, έγιναν σήμερα κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου της Huawei.

Η δημιουργία ενός νέου λειτουργικού συστήματος από τη Huawei αποτέλεσε μια αναγκαία κίνηση για την κινεζική εταιρεία μετά την εισαγωγή της στη «μαύρη λίστα του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ» τα τελευταία 2 τελευταία χρόνια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και τον αποκλεισμό της από τη χρήση της Android πλατφόρμας, πάνω στην οποία στηρίζονταν όλα τα smartphones της εταιρείας.

Με το HarmonyOS πάντως η Huawei βλέπει και πέρα από τα smartphones, αποτελώντας τη βάση των νέων καταναλωτικών προιόντων που επιθυμεί να φέρει στην αγορά τα επόμενα χρόνια, με μια πρώτη γεύση να παίρνουμε σήμερα. Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, η δεύτερη έκδοση του HarmonyOS θα κάνει την εμφάνισή της σε IoT συσκευές, από ένα έξυπνο ρολόι έως ένα αυτόνομο όχημα αποτελώντας «μια κοινή γλώσσα με την  οποία διαφορετικές συσκευές  μπορούν να συνδέονται και να συνεργάζονται, παρέχοντας στους χρήστες πιο βολική, ομαλή και ασφαλή εμπειρία». 

E24XL_mVcAUY1kY.jpg.2f089dcd6f237bc8245f8e0d0bb0ccc9.jpg

Με εμφάνιση που φέρνει ελάχιστες διαφορές από το EMUI (όπως η νέα γραμματοσειρά), το γραφικό περιβάλλον που γνωρίσαμε στα κινητά της Huawei, το HarmonyOS δίνει έμφαση στον πίνακα ελέγχου πολλαπλών συσκευών, κάτι αντίστοιχο με τις γρήγορες ρυθμίσεις του Android. Από εκεί ο χρήστης μπορεί να συνδέσει ελεύθερα τις συσκευές που επιθυμεί και να εκτελέσει διάφορα σενάρια, φτάνει και αυτά να στηρίζονται στην ίδια πλατφόρμα. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να παρακολουθήσετε μια ταινία στο σπίτι αργά το βράδυ, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε τον Πίνακα Ελέγχου και να σύρετε το εικονίδιο έξυπνης οθόνης στο εικονίδιο του τηλεφώνου σας και η ταινία μεταβαίνει απευθείας από το τηλέφωνό σας στην τηλεόραση. Ένα άλλο σενάριο αφορά τα ακουστικά FreeBuds 4 που πρόσφατα ανακοινώθηκαν, με τον χρήση να μπορεί το εικονίδιο του ακουστικού στο εικονίδιο του τηλεφώνου, οπότε η ταινία θα προβάλλεται στην έξυπνη οθόνη σας, ενώ ο ήχος θα αναπαράγεται μέσω των FreeBuds.

Η έκδοση του HarmonyOS σε smartphones φέρνει αλλαγές και στην αρχική οθόνη, με τον χρήστη να μπορεί να κάνει swipe-up σε εφαρμογές αλλά και να μπορεί να δημιουργήσει έξυπνα widgets που εμφανίζουν εμφανίζουν πληροφορίες ή υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο. Δεν θα μπορούσε να λείπει και σχετική αναφορά με την ασφάλεια που παρέχει το νέο λειτουργικό σύστημα, με τη Huawei να αναφέρει ότι δεσμεύεται να προστατεύει τα δεδομένα και την ασφάλεια των καταναλωτών, και την πλατφόρμα να «κληρονομεί και αναπτύσσει περαιτέρω τις κορυφαίες τεχνολογίες απορρήτου και ασφάλειας που βρίσκονται στο EMUI».

Σχεδόν όλα τα smartphones της Huawei που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια, θα λάβουν την αναβάθμιση σε HarmonyOS δίνοντας τους έτσι τη δυνατότητα να αναβαθμίζονται με νέες εκδόσεις. Η αρχή θα γίνει με τη σειρά Mate 40, και με τις σειρές Mate 30/20/10, P40/P30/20, nova 8/7/6 και Mate X2 να ακολουθούν σταδιακά μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022. Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι η σχετική αναφορά έγινε για την κινεζική αγορά, χωρίς να υπάρχει για την ώρα κάποια πιο συγκεκριμένη ενημέρωση που να αφορά την Ευρώπη.

 

  • Like 1