Η Huawei Technologies Co Ltd ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα την πώληση της Honor σε μια κοινπραξία 30 εταιρειών.

Η συμφωνία έρχεται ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Huawei από την αμερικανική κυβέρνηση, με την κινεζική εταιρεία να μην μπορεί να προμηθευτεί προιόντα hardware και software από αμερικανικές εταιρείες με την αιτιολογία ότι αποτελεί απειλή εθνικής ασφάλειας, κάτι που η Huawei αρνείται. Το τελικό ποσό εξαγοράς δεν έγινε γνωστό αν και παλαιότερες πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα τίμημα που ξεπερνά τα 16 δισ. δολάρια. Η κοινοπραξία των 30 εταιρειών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επιβεβαιώνει την εξαγορά της Honor, διευκρινίζοντας ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσω μιας νέας εταιρείας με την ονομασία Shenzhen Zhixin New Information Technology και ότι η Huawei δεν περιλαμβάνεται στους μετόχους.

Στη δήλωση της, η Huawei αναφέρει ότι το τμήμα smartphone της εταιρείας βρίσκεται κάτω από «τεράστια πίεση» λόγω της συνεχιζόμενης μη διαθεσιμότητας εξαρτημάτων hardware, με την κίνηση αυτή να πραγματοποιείται «από τη βιομηχανική αλυσίδα της Honor για να εξασφαλιστεί η δική της επιβίωση». Καταλήγοντας η Huawei διευκρινίζει ότι η αλλαγή ιδιοκτησίας δεν θα επηρεάσει τα σχέδια ανάπτυξης της Honor. Πηγές του Reuters αναφέρουν ότι οι περιορισμοί που έχει επιβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση, έχουν αναγκάσει το δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστή smartphone στον κόσμο μετά τη Samsung, να επικεντρωθεί σε smartphones ναυαρχίδες και σε εταιρικές επιχειρήσεις. Προσθέτουν μάλιστα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει οποιοδήποτε λόγο να επιβάλει κυρώσεις στην Honor από τη στιγμή που αυτή δεν ανήκει πλέον στη Huawei. Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετές αμερικανικές εταιρείες hardware μεταξύ των οποίων και η Qualcomm, έχουν λάβει άδεια να προμηθεύουν τη Huawei με τσιπ, με τη σημαντική εξαίρεση οποιουδήποτε 5G εξοπλισμού.

Η Honor διαθέτει τα smartphones της κυρίως online και μέσω τρίτων λιανοπωλητών στην Κίνα, όπου ανταγωνίζεται με τις Xiaomi, Oppo και Vivo στη μικρομεσαία κατηγορία smartphone. 

O ιστότοπος διάθεσης/πώλησης ηλεκτρονικών προϊόντων και οικιακών συσκευών Suning.com συγκαταλέγεται στη λίστα των αγοραστών, η οποία περιλαμβάνει κρατικές εταιρίες επενδύσεων στη Σεντζέν, όπου εδρεύει η Huawei. Η Honor αναμένεται να αναζητήσει περισσότερους επενδυτικούς εταίρους στο μέλλον, με σημαντικό ενδεχόμενο την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Στην κοινοπραξία πάντως δεν περιλαμβάνεται η Digital China, όπως έκαναν λόγο παλαιότερες πληροφορίες του Reuters.

Επιπλέον η Huawei δηλώνει ότι και οι κορυφαίες σειρές smartphone της απειλούνται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, με τον επικεφαλής της εταιρείας να δηλώνει τον περασμένο Αύγουστο ότι αν αυτές συνεχιστούν, δεν θα είναι δυνατή η συνέχιση κατασκευής των Kirin chipset που ενσωματώνει στα μοντέλα της. Η πώληση της Honor δίνει χρόνο στην εταιρεία προκειμένου αυτή να εστιάσει στη premium κατηγορία αλλά κυρίως στην ανάπτυξη της δικής της πλατφόρμας για smartphones, του HarmonyOS σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους της Canalys.