Στις αρχές της εβδομάδας η ιστοσελίδα Anandtech δημοσίευσε άρθρο στο οποίο ανέφερε ότι μετά από διεξοδικές δοκιμές, ανακάλυψε ότι συγκεκριμένα smartphones της Huawei, προχωρούσαν σε ανεπιθύμητους τρόπους βελτιστοποίησης των επιδόσεών τους όπως αυτές εμφανίζονται σε δημοφιλή σχετικά προγράμματα.

Ένα από αυτά, το 3D Mark, αποφάσισε σήμερα την αφαίρεση τεσσάρων smartphone της κινεζικής εταιρείας από τα αποτελέσματά του πριν η Huawei προχωρήσει στις απαραίτητες διορθώσεις όπως δήλωσαν στελέχη της στην ιστοσελίδα Anandtech αλλά και στην εταιρεία UL που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του 3D Mark. Τα smartphones είναι τα Huawei P20 Pro, Huawei nova 3, Huawei Honor Play, και Huawei P20. Η UL προχώρησε σε δικές της δοκιμές στις τρεις πρώτες συσκευές, με τη δωρεάν έκδοση του 3D Mark που ο καθένας μπορεί να κατεβάσει από το Play Store, αλλά και με μια ιδιωτική έκδοση η οποία δεν είναι διαθέσιμη στους κατασκευαστές. Τα ευρήματα από τις δοκιμές της δημόσιας έκδοσης του 3D Mark έδειξαν επιδόσεις κατά 40% μεγαλύτερες σε σύγκριση με αυτά της «μυστικής» έκδοσης που χρησιμοποιεί εσωτερικά η UL ενώ το ίδιο ίσχυσε και για το P20.

Όπως και κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα το 2013 σε αντίστοιχες περιπτώσεις με τα Galaxy Note και HTC One, ο κατασκευαστής προσθέτει στο λογισμικό του smartphone μια ειδική λειτουργία κατά την οποία όταν υπάρξει εκτέλεση εφαρμογών μέτρησης επιδόσεων, ενεργοποιείται αυτόματα μια λειτουργία (Perfomance Mode) η οποία δεν είναι διαθέσιμη στους χρήστες και η οποία δίνει στο smartphone την εντολή για "φουλ επιδόσεις". 

bench.jpg.94991b1dc94fd9f5d1aab7b60305f61f.jpg

Σύμφωνα με τον Dr. Wang Chenglu της Huawei, η εταιρεία προχώρησε στην αλλαγή αυτή επειδή «οι δοκιμές των σχετικών εφαρμογών απέχουν αρκετά από την πραγματικότητα και τη χρήση που πραγματοποιεί ένας μέσος χρήστης με τη συσκευή του» προσθέτοντας ότι «οι δοκιμές αυτές δεν αντιπροσωπεύουν την πλήρη εμπειρία ενός χρήστη». Αν και οι δύο πλευρές έχουν συνεργάτες στην benchmark κοινότητα και συνεργάζονται στενά με σημαντικά πρόσωπα της βιομηχανίας, ο Wang δηλώνει ότι «και άλλοι πραγματοποιούν τις ίδιες δοκιμές με κορυφαία νούμερα, και η Huawei δε μπορεί να μείνει σιωπηλή».

Μάλιστα όπως δήλωσε ο Dr. Wang στην ιστοσελίδα Anandtech, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος κοινά αποδεκτός τρόπος μέτρησης επιδόσεων ενός smartphone που θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντό στη χρήση που πραγματοποιεί ένας μέσος χρήσης, μια κίνηση που η Huawei θα στήριζε σίγουρα. Σύντομα πάντως όπως υπόσχεται θα πρέπει να περιμένουμε τη διάθεση της λειτουργίας Perfomance Mode για όλους τους χρήστες οι οποίοι θα μπορούν να την ενεργοποιούν «όταν κρίνουν ότι αυτό είναι αναγκαίο».

Anandtech
GSMArena

 

  • Like 2