Πολωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας υπάλληλος της Huawei και ένας της Orange συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για κατασκοπεία (τους "συνδέουν" με την Κινέζικη κυβέρνηση).

Ένα μήνα μετά τη σύλληψη από τις Καναδικές αρχές της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, Meng Wanzho και κόρη του ιδρυτή του Κινέζικου κολοσσού Ren Zhengfei, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιείται για παραβιάσεις των Αμερικανικών εμπορικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.

Η υπηρεσία αντικατασκοπείας της Πολωνίας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης όπως ο τηλεοπτικός σταθμός TVP (Telewizja Polska), έχουν ισχυρές αποδείξεις για όσα έκαναν και κατηγορούνται οι δύο υπάλληλοι, ένας Κινέζος και ένας Πολωνός (διάφορα έγγραφα κατασχέθηκαν από τα τοπικά γραφεία της Huawei και της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Orange στην Πολωνία μετά από έφοδο). Ο Κινέζος υπήκοος είναι διευθυντής πωλήσεων στα γραφεία της Κινέζικης εταιρείας τοπικά ενώ ο Πολωνός που εργάζεται για την Orange είναι πρώην υψηλόβαθμος υπάλληλος της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Πολωνίας.

Οι δύο υπάλληλοι θα παραμείνουν υπό κράτηση για τους επόμενους τρεις μήνες και αν κριθούν ένοχοι αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και 10 ετών. Η Huawei δήλωσε ότι έχει επίγνωση της κατάστασης αλλά για την ώρα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δηλώσεις. Η Κινέζικη εταιρεία βρίσκεται στο… μάτι του κυκλώνα τελευταία μετά τους ισχυρισμούς των Αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι ο δικτυακός εξοπλισμός αλλά και οι συσκευές της Huawei διαθέτει «κερκόπορτες» εξαιρετικά χρήσιμες στην Κινέζικη κυβέρνηση.

GSMArena