Έτοιμη να μηνύσει το αμερικανικό δημόσιο φαίνεται πως είναι η Huawei, έπειτα από την απαγόρευση εγκατάστασης του εξοπλισμού της σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους New York Times, με αυτόν τον τρόπο, η κινεζική εταιρία απαντά στις κατηγορίες των ΗΠΑ περί "εθνικής απειλής", ενώ μια αγωγή θα μπορούσε να αναγκάσει την αμερικανική κυβέρνηση στο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τα όσα φέρεται ότι γνωρίζει σχετικά με την "κατασκοπεία" που ασκεί η Huawei μέσω του εξοπλισμού της. Πρόσφατα, ο CEO της εταιρίας πέρασε στην αντεπίθεση, δηλώνοντας ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να μας λυγίσουν οι ΗΠΑ", αναφέροντας και την πολύκροτη υπόθεση Snowden.

Το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ, απέδωσε κατηγορίες στην Huawei περί κλοπής πληροφοριών από την T-Mobile, και παραβίασης των κυρώσεων των ΗΠΑ προς το Ιράν, με το οποίο και φέρεται ότι συνεργάστηκε. Η κινεζική εταιρία δηλώνει μη-ένοχη σε όλες τις κατηγορίες. Συγκεκριμένα, η CFO της εταιρίας Meng Wanzhou συνελήφθη το περασμένο καλοκαίρι στον Καναδά, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι επιχείρησε να παραβιάσει τις κυρώσεις που έχουν τεθεί στο Ιράν. Επίσης, οι ΗΠΑ "πιέζουν" χώρες όπως ο Καναδάς, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία και άλλες συμμαχικές δυνάμεις -κυρίως αυτές που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις- στο να σταματήσουν άμεσα να χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Huawei.

Mε την αγωγή που ετοιμάζεται να καταθέσει η Huawei, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει "δεδικασμένο", με το να προσπαθήσει να αποδείξει ότι η Αμερική σκοπεύει να τιμωρήσει την εταιρία αυθαίρετα, χωρίς αποδείξεις και δίκη, κάτι το οποίο απαγορεύεται σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, οι αμερικανικοί πάροχοι ετοιμάζονται πυρετωδώς για την εγκατάσταση δικτύων 5G, δίχως όμως να τους επιτρέπεται η χρησιμοποίηση τεχνολογίας από την Huawei.

Με την σειρά τους οι Αμερικανοί δηλώνουν προβληματισμένοι, κυρίως με το γεγονός ότι ο κινεζικός κολοσσός διατηρεί αρκετά στενές σχέσεις με την ολοένα και πιο "αυταρχική" κινεζική κυβέρνηση, κάτι το οποίο σύμφωνα με αξιωματούχους "επηρεάζει την πρόθεση της εταιρίας να λειτουργήσει με καλή θέληση και κανόνες ελεύθερου εμπορίου", καθώς στο τέλος της ημέρας, "το Κόμμα θα πάρει αυτό που θέλει".

Engadget