Η αλλαγή και η αφαίρεση όλου του δικτυακού εξοπλισμού πρέπει να ολοκληρωθεί από τους παρόχους έως και το 2027.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θέλει πλέον να χρησιμοποιεί τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό της Huawei. Ο Oliver Dowden, γραμματέας πολιτισμού της κυβέρνησης, δήλωσε ότι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας δεν πρέπει να αγοράζουν εξοπλισμό από τη Huawei, ξεκινώντας από τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Μάλιστα αναφέρει πως όταν εγκριθεί το νομοσχέδιο ασφαλείας τηλεπικοινωνιών, θα είναι παράνομο να αγοράσουν από τη Huawei.

Εάν ένας πάροχος έχει ήδη αγοράσει ή εγκαταστήσει υλικό Huawei, θα πρέπει να αφαιρεθεί από τα δίκτυα 5G πριν από το τέλος του 2027. Σε δελτίο τύπου, η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι έλαβε την απόφαση μετά από νέες συμβουλές του Εθνικού Κέντρου Ασφάλειας

Τον περασμένο Ιανουάριο, το Ηνωμένο Βασίλειο έλεγε ότι οι προμηθευτές «υψηλού κινδύνου», συμπεριλαμβανομένης και της Huawei, θα είχαν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν δίκτυο 5G στη χώρα με την προϋπόθεση να μην αποτελούσαν τον πυρήνα της δικτυακής βάσης. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση άλλαξε γνώμη.

Ο γραμματέας πολιτισμού, Oliver Dowden αναφέρει:

Το 5G θα είναι μετασχηματίσει τη χώρα μας, αλλά μόνο εάν έχουμε εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και την ανθεκτικότητα της υποδομής στην οποία βασίζεται.

Η Huawei χαρακτήρισε την απόφαση απογοητευτική. Ο Edward Brewster, εκπρόσωπος της Huawei UK, δήλωσε:

Αυτή η απογοητευτική απόφαση είναι κακή είδηση για οποιονδήποτε στο Ηνωμένο Βασίλειο με κινητό τηλέφωνο. Απειλεί να οδηγήσει τη Βρετανία στην ψηφιακή ‘λωρίδα βραδείας κυκλοφορίας’, να προκαλέσει αύξηση στους λογαριασμούς και να μεγαλώσει περαιτέρω το ψηφιακό χάσμα. Αντί να ‘ανεβούμε επίπεδο’ η κυβέρνηση οπισθοδρομεί και τους παροτρύνουμε να επανεξετάσουν την απόφασή τους.

Η ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρεται συγκεκριμένα στην υποδομή 5G. Η χώρα έχει χρησιμοποιήσει τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό της Huawei για κάποιο χρονικό διάστημα, τόσο στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας όσο και σε ευρυζωνικά δίκτυα οπτικών ινών. Η BT, η οποία κατέχει την εταιρία κινητής τηλεφωνίας EE, επιβεβαίωσε τον Δεκέμβριο του 2018 ότι είχε ήδη ξεκινήσει την αφαίρεση εξοπλισμού Huawei από το 4G δίκτυό της. Δεν υπάρχει εικόνα για τον εξοπλισμό που απομένει αυτή τη στιγμή και δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση έχει σχέδια να απαγορεύσει εντελώς τα εργαλεία της εταιρίας σε υποδομές που σχετίζονται με 3G και 4G.

Παρ' όλα αυτά, το ΗΒ σκοπεύει σταδιακά να σταματήσει εντελώς την παρουσία της Huawei στις ευρυζωνικές συνδέσεις της χώρας. Ήδη συμβουλεύει τους παρόχους να αγοράζουν εξοπλισμό άλλων εταιριών και διεξάγει μία τεχνική διαβούλευση για να καθορίσει ποιο θα μπορούσε να είναι το χρονικό πλαίσιο της μετάβασης. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτή η περίοδος αλλαγής θα διαρκέσει όχι περισσότερο από δύο χρόνια.

Ωστόσο, η τήρηση αυτής της συμφωνίας θα μπορούσε να είναι δύσκολη. Ο CEO της BT, Philip Jansen, δήλωσε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον μια δεκαετία για την πλήρη αφαίρεση του εξοπλισμού της Huawei.

Η Huawei βρίσκεται στην υποδομή τηλεπικοινωνιών για περίπου 20 χρόνια και είναι ένας μεγάλος προμηθευτής της BT και πολλών άλλων στη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου. Επομένως, αν η κυβέρνηση θέλει να μην υπάρχει εξοπλισμός Huawei στην τηλεπικοινωνιακή υποδομή της χώρας, νομίζω ότι αυτό είναι αδύνατο να γίνει σε λιγότερο από 10 χρόνια.

Η ανακοίνωση ακολουθεί την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να απαγορεύσει στις αμερικανικές εταιρίες να αγοράζουν εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών από εταιρίες που λέγεται πως αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Πολλοί πολιτικοί και εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας, πιστεύουν ότι η Huawei είναι όχημα επιτήρησης για την κινεζική κυβέρνηση, μία θέση που η Huawei πάντα έσπευδε να αρνηθεί.

Ο εκπρόσωπος της Huawei UK, συμπλήρωσε:

Δυστυχώς, το μέλλον μας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολιτικοποιηθεί, ως αποτέλεσμα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ και όχι για λόγους ασφάλειας. Τα τελευταία 20 χρόνια, η Huawei έχει επικεντρωθεί στην οικοδόμηση ενός καλύτερα συνδεδεμένου Ηνωμένου Βασιλείου. Ως υπεύθυνη επιχείρηση, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους πελάτες μας, όπως πάντα κάναμε.

Θα προβούμε σε μια λεπτομερή ανασκόπηση του τι σημαίνει σήμερα η ανακοίνωση για την επιχείρησή μας εδώ και θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να εξηγήσουμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε σε μια καλύτερα συνδεδεμένη Βρετανία.

  • Like 1