Η λειτουργία ενός εργοστασίου στην Κίνα είναι ένας τρόπος διαφυγής από τον αποκλεισμό που οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει στην κινεζική εταιρεία.

Η Huawei ενδιαφέρεται να δημιουργήσει και να λειτουργήσει ένα ιδιόκτητο εγοστάσιο τσιπ στην Κίνα, με σκοπό την παραγωγή εξαρτημάτων για το τμήμα τηλεφωνίας της, βάσει πληροφοριών από πηγές της Financial Times που μετέφερε και το AndroidAuthority.

Βάσει των πληροφοριών αυτών, ο κινεζικός κολοσσός φέρεται να ετοιμάζει ένα εργοστάσιο στη Σανγκάη, με τη βοήθεια της κινεζικής κυβέρνησης, στο οποίο θα κατασκευάζονται τσιπ για χρήση κατά βάση στις τηλεφωνικές της συσκευές. Σκοπός είναι η εταιρεία να ανεξαρτητοποιηθεί από εταιρείες όπως η TSMC που δεν δύνανται να εμπλακούν σε αγοραπωλησίες με την εταιρεία, λόγω του αποκλεισμού που βρίσκεται σε ισχύ.

Μια τέτοια κίνηση θα την έφερνε σίγουρα πιο κοντά στην ανεξαρτησία της, και δη για την πιο επικερδή και δημοφιλή της κατηγορία προϊόντων. Όμως, δεν θα είναι εύκολο να ανταγωνιστεί ευθέως μεγάλες εταιρείες όπως η Samsung και η TSMC καθώς δεν θα χρησιμοποιούνται τεχνολογίες που πηγάζουν από τις ΗΠΑ, κάτι που θα την αναγκάσει να ξεκινήσει βήματα πίσω από εκείνες.

Με αυτά τα δεδομένα, αναφέρεται πως το πλάνο είναι να ξεκινήσει η παραγωγή τσιπ 45nm - τεχνολογία 13 ετών - με το άλμα σε τσιπ 28nm να υπολογίζεται για το τέλος του 2021. Τέτοιου μεγέθους τσιπ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πληθώρα συσκευών με έξυπνες λειτουργίες μέσω ίντερνετ, και δεν προορίζονται για τα κινητά της, ούτε καν για τις mid-range συσκευές. Από το 2022 κι έπειτα, υπολογίζεται να έχεί γίνει η μετάβαση σε τσιπ 20nm, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σταθμούς δικτύου 5G.

Συγκριτικά, το chipset Kirin 9000 χρησιμοποιεί τεχνολογία 5nm και τα mid-range κινητά της εταιρείας δουλεύουν με chipsets 14nm. Βάσει του ρεπορτάζ, η παραγωγή τόσο ανταγωνιστικών και προηγμένων τσιπ αναμένεται να είναι εφικτή προς το τέλος της δεκαετίας. Είναι μια κίνηση που προκύπτει από την ανάγκη, και όχι τα άμεσα κέρδη, καθώς το απόθεμα της εταιρείας σε τέτοια τσιπ έχει εξαντληθεί και ο αποκλεισμός της κάνει την ανατροφοδότηση δύσκολη υπόθεση.

Σταδιακά, κάποιοι προμηθευτές έχουν αποκτήσει ξανά το δικαίωμα να προμηθεύουν την Huawei με εξαρτήματα όπως οθόνες ή αισθητήρες κάμερας, όμως η τεχνολογία που είναι "hot" και αναμένεται να παραμείνει για χρόνια έτσι - το 5G - είναι αδύνατο να αναπτυχθεί επαρκώς για την εταιρεία.