H Μ. Βρετανία τελικά αποφάσισε ότι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών μπορούν να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Huawei ή από άλλους προμηθευτές «υψηλού ρίσκου» στις υποδομές τους για τα δίκτυα νέας γενιάς 5G, παρά τις Αμερικανικές πιέσεις για να αποκλειστεί η Κινέζικη εταιρεία από τα σχέδια τους.

Να αναφέρουμε ότι και οι τέσσερις μεγάλοι πάροχοι στο Ηνωμένο Βασίλειο (Vodafone, Three, EE και O2) χρησιμοποιούν ήδη εξοπλισμό της Huawei στα δίκτυα 5G τους. Άλλωστε πάροχοι, όπως η Vodafone, έχουν ήδη κάνει γνωστό ότι ο αποκλεισμός της Huawei ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην υποδομή 5G της χώρας.

Παρόλα αυτά,  απαγορεύτηκε η χρήση του σε «ευαίσθητα τμήματα» ή στο πυρήνα των δικτύων ενώ τέθηκε και ένα ανώτερο όριο 35% στον εξοπλισμό που μπορεί να προμηθεύσει κάποιος πάροχος «υψηλού ρίσκου» ώστε να μετριαστεί ο κίνδυνος της εξάρτησης από αυτόν.

Επίσης απαγορεύτηκε η χρήση εξαρτημάτων της Κινέζικης εταιρείας Huawei σε περιοχές κοντά σε στρατιωτικές βάσεις ή πυρηνικά εργοστάσια. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, είχε δηλώσει παλαιότερα ότι η χρήση του εξοπλισμού της Huawei αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια, καθώς ο εξοπλισμός της Κινέζικης εταιρείας θα μπορούσε να χρησιμεύσει για κατασκοπεία, και είπε ότι σε διαφορετική περίπτωση, οι ΗΠΑ «δεν θα μπορούν να μοιράζονται πληροφορίες» με κράτη που έχουν τον εξοπλισμό της σε κρίσιμης σημασίας πληροφοριακά συστήματα. Παρόλα αυτά, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Dominic Raab δήλωσε ότι η απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης δεν πρόκειται να επηρεάσει τις σχέσεις και τις συνεργασίες του Ηνωμένου Βασίλειου στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών με τις ΗΠΑ ή τους άλλους συμμάχους της. «Δεν υπάρχει κάτι σε αυτήν την αναθεώρηση που να επηρεάζει την ικανότητα της χώρας να μοιράζεται εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες μέσω πολύ ασφαλών δικτύων εντός του Ηνωμένου Βασίλειου όσο και στους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων των “Five Eyes”» δήλωσε ο υπουργός στη Βρετανική Βουλή (τη συμμαχία Five Eyes απαρτίζουν οι μυστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες αντικατασκοπίας του Ηνωμένου Βασίλειου, Ηνωμένων Πολιτείων, Καναδά, Αυστραλίας και Νέα Ζηλανδίας).  

Ο επικεφαλής του παραρτήματος της Huawei στο Ηνωμένο Βασίλειο, Victor Zhang δήλωσε: «Η Huawei έλαβε την διαβεβαίωση της Βρετανικής κυβέρνησης ότι μπορεί να εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τους πελάτες της ώστε να παραμείνει εντός του χρονοδιαγράμματος το λανσάρισμα του 5G. Η απόφαση δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόσβαση σε κορυφαία τεχνολογία και διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα στην αγορά».

Ο Newt Gingrich, Ρεπουμπλικάνος και πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ χαρακτήρισε την απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης ως «στρατηγική ήττα» για τη χώρα του.     

BBC 

  • Like 4