Οι πληροφορίες που είχαν κάνει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την εμφάνισή τους επιβεβαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να έρχονται σε συμφωνία στην πρόσφατη σύνοδο των G20, κηρύσσοντας ανακωχή στο μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο.

Η κεντρική συμφωνία αφορά την επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών οι οποίες είχαν παγώσει τον προηγούμενο μήνα, οδηγώντας σε επιθετικές κινήσεις από τις ΗΠΑ. Αν και η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως, γεγονός είναι και από τις δηλώσεις του ιδίου του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε επιπλέον αύξηση δασμών σε κινεζικά προϊόντα ύψους $325 δισ.  Επιπλέον, οι αμερικανικές εταιρείες θα συνεχίσουν να πουλάνε τα προϊόντα τους σε κινεζικές εταιρείες.

Μάλιστα σε νεότερες δηλώσεις του ο Trump ανέφερε ως παράδειγμα τη Huawei με την οποία οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν πλέον να συνεργαστούν ξανά, αντιστρέφοντας στην ουσία την απαγόρευση που είχε επιβάλει η κυβέρνησή του τον προηγούμενο μήνα.

Πάντως για την ώρα δεν είναι σαφές αν οι δηλώσεις του Trump συνιστούν μια πλήρη ανατροπή σε ότι ίσχυε για τον αποκλεισμό των κινεζικών εταιρειών και ειδικότερα αυτό της Huawei. Αν είναι, θα αποτελεί μια σημαντική υποχώρηση των ΗΠΑ για μια εταιρεία που η Ουάσινγκτον έχει καταγγείλει εδώ και καιρό ότι αποτελεί «απειλή για την εθνική ασφάλεια». 

Θεωρείται δεδομένο ότι και εσωτερικά η κυβέρνηση Trump αντιμετωπίζει τεράστιες πιέσεις από αμερικανικές εταιρείες για να μην προχωρήσει στην αύξηση δασμών αλλά και την τήρηση λίστας αποκλεισμένων εταιρειών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Huawei.

BBC

  • Like 2