Το τμήμα IBM Research και το Ινστιτούτο Εμβιομηχανικής και Νανοτεχνολογίας της Σιγκαπούρης (IBN) δημιούργησαν ένα νέο χημικό “μακρομόριο” που μπορεί να βοηθήσει στην μάχη ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα ιογενών ασθενειών όπως είναι ο Έμπολα, ο Ζίκα, ο Δάγγειος ή κίτρινος πυρετός, ο έρπης ή ακόμα και ο αιμόφιλος Τ. Ινφλουέντζας κ.ά.

Η νέα αυτή χημική ουσία, σχεδιάστηκε από το μηδέν για την καταπολέμηση των ιών με τρεις τρόπους: με το να εμποδίζει την μόλυνση των υγιών κυττάρων, με το να απαγορεύει τον πολλαπλασιασμό του ιού και με το να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα για να το βοηθήσει να καταπολεμήσει τον ιό από μόνο του.

 

Μέχρι στιγμής, η νέα χημική ουσία υπήρξε αποτελεσματική ενάντια στον Έμπολα, στον Δάγγειο πυρετό και στον απλό έρπητα σε δοκιμές σε περιβάλλον εργαστηρίου. Αλλά αυτό που καθιστά αυτό το εντελώς νέο χημικό “μακρομόριο” μοναδικό, είναι η ικανότητα του να εξολοθρεύει ακόμα και τις μεταλλάξεις ή τα νέα στελέχη ιών που δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου. Ο ιός Ζίκα για παράδειγμα μεταλλάσσεται γρήγορα, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολες τις προσπάθειες καταπολέμησης του με την δημιουργία κάποιου εμβολίου.

 

Το τμήμα IBM Research όσο και το Ινστιτούτο Εμβιομηχανικής και Νανοτεχνολογίας της Σιγκαπούρης (IBN) ξεκίνησαν να εργάζονται πάνω στην νέα αυτή μέθοδο, πριν το ξέσπασμα του ιού Ζίκα φτάσει στις σημερινές ανησυχητικές διαστάσεις, αλλά ελπίζουν τώρα να συνεργαστούν με κάποια φαρμακευτική εταιρεία σύντομα για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα της χημικής ουσίας ενάντια στον ιό.

 

Προς το παρόν, οι δύο ερευνητικές ομάδας διερευνούν τρόπους για να εμφυτεύσουν το νέο χημικό σε καταναλωτικά προϊόντα, όπως σε μαντηλάκια ή σε εκδόσεις σπρέι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε νοσοκομεία για να εμποδίσουν περαιτέρω ξεσπάσματα.

 

Link.png Site: Engadget