Στην κούρσα να “παραμείνει ζωντανός” ο Νόμος του Moore, οι ερευνητές έχουν κυριολεκτικά φτάσει στα… άκρα, με αποτέλεσμα να επιστρατεύεται ακόμα και η Θεωρία του Χάους.

Τώρα, ερευνητές της IBM λένε πως κατάφεραν να μειώσουν τον χώρο που απαιτείται για την αποθήκευση ενός bit πληροφορίας στο ένα άτομο.

 

Πρόκειται για μεγάλη υπόθεση στον χώρο της τεχνολογίας storage. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μοντέρνοι σκληροί δίσκοι απαιτούν περίπου 100 χιλιάδες άτομα για να αποθηκευτεί ένα μοναδικό bit πληροφορίας, αυτή η νέα εξέλιξη θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το μέγεθος των μελλοντικών μέσων αποθήκευσης κατά πολύ. Η IBM υπολογίζει ότι μπορεί να αποθηκεύσει ολόκληρο τον κατάλογο του iTunes (και τα 35 εκατομμύρια τραγούδια του) σε ένα δίσκο που έχει το μέγεθος μίας πιστωτικής κάρτας χρησιμοποιώντας την συγκεκριμένη τεχνική.

 

Το σύστημα χρησιμοποιεί άτομα από όλμιο (μέταλλο με ατομικό αριθμό 67 και ατομικό βάρος 164,9304) που τοποθετούνται πάνω από μία επιφάνεια οξειδίου του μαγνησίου, η οποία κρατάει τους μαγνητικούς πόλους των ατόμων σταθερούς, ακόμα και στην παρουσία άλλων μαγνητών στους -267,78⁰ C. Ο προσανατολισμός των πόλων καθορίζει αν το άτομο αντιπροσωπεύει το 1 ή το 0.

 

Για την εγγραφή δεδομένων χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο σύστημα αποθήκευσης, χρησιμοποιείται μία μικροσκοπική βελόνα που χρησιμοποιώντας τάση αλλάζει τον προσανατολισμό του ατόμου (ουσιαστικά αλλάζει προσανατολισμό στους πόλους του ατόμου). Η ανάγνωση δεδομένων από την άλλη, είναι ζήτημα μέτρησης του μαγνητισμού κάθε ατόμου, ώστε να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση βρίσκεται.

 

Οι ερευνητές σύμφωνα με την IBM χρησιμοποίησαν ένα μοναδικό άτομο σιδήρου για να μετρήσουν το μαγνητικό πεδίο του ατόμων όλμιου – ουσιαστικά μετρούν τη κατάσταση που βρίσκεται κάθε άτομο όλμιου, όπως συμβαίνει σε μία πυξίδα- καθώς και ένα ισχυρό ηλεκτρονικό σαρωτικό μικροσκόπιο σήραγγας που λειτουργεί σε κενό και ψύχεται από υγρό άζωτο και αναπτύχθηκε από την IBM (το οποίο χάρισε στους εφευρέτες του Gerd Binnig και Heinrich Rohner το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1986). Η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν πρόκειται να βρεθεί σύντομα σε καταναλωτικά προϊόντα, αφού όπως αναφέραμε απαιτεί το σαρωτικό μικροσκόπιο σήραγγας για να λειτουργήσει.

 

 

Link.png Site: Engadget
Link.png Site: Quartz