Τον Watson, τον υπερυπολογιστή της IBM που πριν από δύο περίπου εβδομάδες κατάφερε να νικήσει δύο ανθρώπους στο αμερικανικό τηλεπαιχνίδι γνώσεων Jeopardy!, είχαμε την ευκαιρία να «γνωρίσουμε» στη CeBIT. Πιο συγκεκριμένα, επρόκειτο για μία demo έκδοση του συστήματος, με προκαθορισμένες ερωταπαντήσεις.

 

Όπως μας εξήγησε εκπρόσωπος της IBM, μπορεί ο Watson να έγινε γνωστός χάρη στο Jeopardy!, ζητούμενο ωστόσο είναι να μετεξελιχθεί σε ένα σημαντικό και ουσιαστικό εργαλείο σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, από την υγεία και την εκπαίδευση έως την υποστήριξη πελατών και την εφαρμογή λειτουργιών σημασιολογικής (semantic) αναζήτησης σε εταιρικά περιβάλλοντα και intranets.

 

1.JPG 2.JPG 3.JPG 4.JPG

Ασφαλώς, ο Watson δεν διαθέτει ανθρώπινη ευφυΐα και θα ήταν λάθος να υποθέσει κανείς κάτι τέτοιο. Προσπαθεί, όπου αυτό είναι εφικτό, να «σκεφτεί όπως ο άνθρωπος», χρησιμοποιώντας ωστόσο τελείως διαφορετικούς μηχανισμούς.

 

Καλό είναι επίσης να έχουμε υπόψη πως το κοινό της IBM είναι επιχειρήσεις και οργανισμοί, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε υλοποιήσεις που να αφορούν το ευρύ κοινό. Όσο για το πότε θα μπορούσαμε να δούμε πρακτικές εφαρμογές της συγκεκριμένης τεχνολογίας, ο εκπρόσωπος της εταιρείας έκανε λόγο για ένα χρονικό διάστημα 4-5 ετών μέχρι να έχουμε τα πρώτα τέτοια δείγματα.