Με την άνοδο της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και άλλων εργαλείων αυτοματισμού και AI, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι πολλοί άνθρωποι θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να χάσουν τη δουλειά τους.

Πρόσφατα, και όπως αναφέρει το Bloomberg News, έγινε γνωστό ότι η εταιρεία IBM, γνωστή και ως International Business Machines, σκοπεύει να αντικαταστήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αυτοματισμού και Τεχνητής Νοημοσύνης. Σύμφωνα με το Business News, ο Διευθύνων Σύμβουλος της IBM, Arvind Krishna δήλωσε ότι η εταιρεία της οποίας είναι επικεφαλής πρόκειται να σταματήσει να προσλαμβάνει άτομα για θέσεις εργασίας ή ρόλους που η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα επόμενα χρόνια.

1000x-1.jpg

Το πρώτο τμήμα της εταιρείας που θα «δει» τις θέσεις εργασίας να μειώνονται, δεν είναι το «front office», δηλαδή το τμήμα που έχει την ευθύνη αλληλεπίδρασης με πελάτες της εταιρείας (πωλήσεις, υπηρεσίες μάρκετινγκ, παροχή υπηρεσιών μετά την πώληση κ.ά), αλλά το λεγόμενο «back office», που ως επί το πλείστον αποτελεί το διοικητικό τμήμα μίας εταιρείας (καθημερνή διοίκηση, διαχείριση συμμόρφωσης, λειτουργίες ανθρωπίνου δυναμικού, διαχείριση πληροφορικής, καταχώρηση στοιχείων, λογιστική, χρηματοοικονομικά κ.ά.). Το «back office» της IBM αριθμεί επί του παρόντος 26.000 άτομα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της IBM, Arvind Krishna δήλωσε ότι «εύκολα θα μπορούσα να δω το 30% από αυτές τις θέσεις εργασίας να αντικαθίστανται από τεχνολογίες Αυτοματισμού και Τεχνητής Νοημοσύνης μέσα σε μία περίοδο πέντε ετών». Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να επηρεαστούν τουλάχιστον 7.800 θέσεις εργασίας στην IBM από τη χρήση της AI μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της IBM συμπλήρωσε επίσης ότι σε τμήματα όπως το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού ή Ανθρωπίνων Πόρων θα μπορούσαν να μειωθούν ή ακόμα και να σταματήσουν οι προσλήψεις, ειδικά για ρόλους που σχετίζονται με την αξιολόγηση του εργατικού δυναμικού ή της παραγωγικότητας.

Η IBM διαθέτει 260 χιλιάδες εργαζομένους και σύμφωνα με τον CEO της, θα εξακολουθήσει να αναζητά άτομα για να καλύψουν ρόλους που σχετίζονται με το «Front Office», το development ή το engineering κ.ά. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία στις αρχές της χρονιάς ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προχωρήσει στην περικοπή 5 χιλιάδων θέσεων εργασίας, ωστόσο συνολικά, μόνο για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς προσέλαβε περίπου 7.000 άτομα.

  • Like 2
  • Confused 1