20 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα ύστερα από την κυκλοφορία του πρώτου Pentium επεξεργαστή της Intel, τον Pentium 60 CPU.

Το chip του είχε κατασκευαστεί με τεχνολογία 800 νανομέτρων, ενσωμάτωνε το 5-Volt Socket 4 με 3.1 εκατομμύρια τρανζίστορς. Για να αντιληφθεί κανείς τα τεχνολογικά άλματα που έχουν γίνει από τότε αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή τρίτη γενιά Ivy Bridge της εταιρείας κατασκευάζεται στα 22 νανόμετρα και διαθέτει 1.4 δισεκατομμύρια τρανζίστορς.

 

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Extreme Tech οι πρώτοι Pentium επεξεργαστές δεν ήταν κάτι “ιδιαίτερο” με την πρώτη γενιά τους να ήταν ελάχιστα γρηγορότεροι από τα 486DX chips που αντικατέστησε. Το μεγάλο άλμα έγινε με τους Pentium 3 οι οποίοι από τα πρώτα δοκιμαστικά εκτόπισαν τα τότε ανταγωνιστικά chip της AMD και της Cyrix.

 

Η κυκλοφορία του Pentium 4 χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως “πισωγύρισμα”, καθώς αν και λειτουργούσε σε υψηλές συχνότητες, αυτό στοίχιζε σε ουσιαστική απόδοση. Τα chip της γενιάς αυτής μάλιστα παρουσίαζαν ορισμένα θέματα υποερθέρμανσης και χρειάζονταν μεγαλύτερες ψύκτρες αλλά και μεγαλύτερες θερμοαγώγιμες πάστες ώστε να λειτουργήσουν απροβλημάτιστα. Το γεγονός αυτό επέτρεψε στην AMD να ξεχωρίσει τότε με τη σειρά Athlon για τα επόμενα χρόνια.

 

Η Intel στη συνέχεια ξεχώρισε με την αρχιτεκτονική Core που παρουσίασε στα τέλη του 2007. Παραδόξως η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική είχε τις βάσεις της στην P6 που χρησιμοποιήθηκε από τον πρώτο Pentium Pro το 1995. Η συνέχεια είναι πάνω κάτω γνωστή για τους περισσότερους, με τη σειρά Sandy Bridge και Ivy Bridge να γνωρίζουν ιδιαίτερης επιτυχίας. Με τη σειρά Haswell να ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τους Ivi Bridge και με την AMD να έχει μείνει σχετικά πίσω στη σειρά της, ο ανταγωνισμός της Intel φαίνεται προς το παρόν να έχει εξασθενίσει σημαντικά.

 

http://www.youtube.com/watch?v=cvoThJMOna0

 

http://www.youtube.com/watch?v=iiGRt9jaxdI

 

Link.png Site: http://www.techspot.com/news/52039-happy-birthday-intels-pentium-processor-turns-20-years-old-today.html[/url]']techspot.com