H νέα τεχνολογία σύνδεσης της Intel με την ονομασία Thunderbolt (ή Light Peak όπως ήταν γνωστή μέχρι τώρα) θα κάνει σύντομα την εμφάνιση της στην εμπορική αγορά υπολογιστών, σύμφωνα με την Intel. Πρόκειται για μια προσπάθεια της εταιρείας η οποία είχε ξεκινήσει το 2009 και υπόσχεται ταχύτητες έως 10Gbps. Οι πρώτοι υπολογιστές που θα το υιοθετήσουν είναι οι νέοι φορητοί MacBook Pro της Apple οι οποίοι ανακοινώθηκαν χθες στο μέλλον θα προσφέρουν τέτοια προϊόντα η Lacie και η Western Digital. Ως γνωστόν η Intel και η Apple έχουν συνεργαστεί πάνω στο Thunderbolt.

 

Η τεχνολογία χρησιμοποιεί τις θύρες PCI Express για την μεταφορά δεδομένων και την DisplayPort για την σύνδεση με συσκευές αναπαραγωγής εικόνας. Με δεδομένο ότι οι συνδέσεις αυτές είναι διπλής κατεύθυνσης, η συνολική χωρητικότητα του Thunderbolt φτάνει τα 40Gbps. Στόχος της Intel είναι η νέα τεχνολογία να εξυπηρετεί όλες τις συνδέσεις ενός υπολογιστή, μέσω ενός hub, μειώνοντας έτσι τα απαιτούμενα καλώδια και τις απαιτούμενες θύρες.

 

O Jason Ziller, εμπορικός διευθυντής του Thunderbolt από την Intel δεν θέλησε να αποκαλύψει το πότε οι υπόλοιποι κατασκευαστές υπολογιστών θα υιοθετήσουν το Thunderbolt και αρκέστηκε να σημειώσει πως εταιρείες όπως η Sony υποστηρίζουν την νέα τεχνολογία. Μέσα σε πλεονεκτήματα του Thunderbolt, σύμφωνα με τον Jason Ziller, είναι -εκτός από την βελτίωση της απόδοσης των συνδέσεων- η μείωση του αριθμού των θυρών σε έναν φορητό υπολογιστή κάτι που θα καταστήσει τα προϊόντα αυτά λεπτότερα.

 

Για την Intel η σχεδίαση του Thunderbolt στοχεύει του χρήστες πολυμέσων, ήχου και εικόνας, αφού με το Thunderbolt είναι δυνατή η επεξεργασία βίντεο μεταξύ διαφορετικών συσκευών, μειώνοντας δραματικά τον χρόνο καθυστέρησης που υπάρχει σήμερα.

 

Αν και στα αρχικά σχέδια της Intel ήταν η χρήση οπτικών ινών, εν τέλει για την υλοποίηση του Thunderbolt χρησιμοποιήθηκαν χάλκινα καλώδια και ηλεκτρικό ρεύμα αντί για φως. Ο λόγος, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Intel, είναι το κόστος της οπτικής ίνας. Όμως η εταιρεία δήλωσε πως μία οπτική έκδοση του Thunderbolt θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

Στόχος του Thunderbolt είναι ο ανταγωνισμός με τεχνολογίες όπως το USB, Firewire και το HDMI, συνδεσιμότητες οι οποίες χρησιμοποιούνται για την σύνδεση του υπολογιστή με εξωτερικές συσκευές, συσκευές πολυμέσων και οθόνες. ΤΟ USB 3.0 έκανε την εμφάνιση του εδώ και λίγους μήνες και μας υπόσχεται ταχύτητες μεταφοράς έως 5Gbps. Στην πορεία υιοθέτησης του USB 3.0 ανέκυψαν θέματα μεταξύ της Intel και των κατασκευαστών, τα οποία ανησύχησαν τους δεύτερους. Ωστόσο η Intel το δεν βλέπει ανταγωνιστικά και δηλώνει, μέσω του Jason Ziller, πως το Thunderbolt είναι συμπληρωματικό του USB 3.0 και θα πως θα δράσει ανταγωνιστικά τόσο σε επίπεδο απόδοσης όσο και σε επίπεδο τιμών. Όπως και να έχει ο Jason Ziller διαβεβαίωσε πως η Intel θα συνεχίζει να υποστηρίζει και τις δύο συνδεσιμότητες.

 

Source.png Πηγή: aDSLgr

Source.png Πηγή: ComputerWorld