Την μεγαλύτερη πτώση τα τελευταία πέντε χρόνια στο χρηματιστήριο της Γερμανίας σημείωσαν οι μετοχές της Intel, καθώς οι προβλέψεις για τις πωλήσεις βρέθηκαν σε χαμηλότερα σημεία από τις εκτιμήσεις αναλυτών, κάτι που προμηνύει μια «απογοητευτική» τεχνολογικά χρονιά.

 

Η Intel, η μεγαλύτερη παραγωγός επεξεργαστών στον κόσμο, ανακοίνωσε μετά το κλείσιμο της αγοράς την Τρίτη ότι τα έσοδα πρώτου τριμήνου θα ανέλθουν στα 9,4 δισ. δολάρια, κατά 0,6 δισ. δολάρια χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ως αποτέλεσμα οι μετοχές της να υποχωρήσουν κατά 15%, αυξάνοντας τις ανησυχίες για ύφεση και στον τεχνολογικό τομέα.

 

Οι μετοχές που σχετίζονται με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υπολογιστών σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις το 2007. Ωστόσο, στις δύο πρώτες εβδομάδες του 2008 έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες οι οποίες ανέρχονται στο 9,3%

 

Οι μετοχές του κολοσσού της Καλιφόρνιας σημείωσαν πτώση 3,07 δολάρια στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης στα 19,62 δολάρια στις 11:15 ώρα Ελλάδας. Στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης βρέθηκαν στα 19,48 δολάρια. Σε περίπτωση που εμείνει η αρνητική τάση, τότε θα είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2002.

 

Υπενθυμίζεται πως η Intel ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 2,27 δισ. δολάρια, ή 38 σεντς ανά μετοχή, έναντι 1,5 δισ. δολάρια ή 26 σεντς ανά μετοχή της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 10% στα 10,7 δισ. δολάρια το 2007. Οι αναλυτές που είχαν γνωμοδοτήσει για λογαριασμό της Thomson Financial, από την πλευρά τους, ανέμεναν κέρδη ύψους 40 σεντς ανά μετοχή, με έσοδα της τάξεως των 10,84 δισ. δολάρια.

 

Οι μικροεπεξεργαστές της Intel αποτελούν τους μοχλούς λειτουργίας του 75% των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών παγκοσμίως και η εταιρεία κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες φέτος για να παράγει περισσότερα τσιπ τα οποία χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικά ευρείας κατανάλωσης.

 

Κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές οι μετοχές της κύριας ανταγωνίστριας της Intel, Advanced Micro Devices Inc. υποχωρούσαν 7%, της Cisco Systems Inc. κατά 3%, της Hewlett-Packard Co. κατά 5% και της Dell Inc. σημείωναν απώλειες 5,3%.

 

Source.png Πηγή: news.kathimerini.gr