Η Intel ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το πρόγραμμα «Ένας Φορητός Ανά Παιδί» (OLPC) επειδή της ζητήθηκε να σταματήσει τα δικά της σχέδια για την ανάπτυξη φτηνών υπολογιστών που απευθύνονται στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Το OLPC, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Νίκολας Νεγκροπόντε, πρώην διευθυντή του Media Lab στο MIΤ, έχει στόχο να διαθέσει σε φτωχούς μαθητές τον λεγόμενο «φορητό των 100 δολαρίων», ένα ανθεκτικό μηχάνημα χαμηλών απαιτήσεων. Ο φορητός τρέχει λειτουργικό σύστημα Linux και βασίζεται σε επεξεργαστή της AMD, ανταγωνιστή της Intel. Το κόστος παραγωγής του είναι σήμερα 168 δολάρια.

 

Η Intel ξεκίνησε συνεργασία με το πρόγραμμα πριν από μόλις έξι μήνες, ωστόσο δεν κατάφερε να έρθει σε συνεννόηση με το διοικητικό συμβούλιο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

 

Όπως εξήγησε εκπρόσωπος της Intel, το ΔΣ του OLPC ζήτησε από την εταιρεία να σταματήσει την ανάπτυξη άλλων υπολογιστών ειδικά για τις αναπτυσσόμενες αγορές και να εστιαστεί αποκλειστικά στον φορητό των 100 δολαρίων. Η εταιρεία, που έχει ήδη παρουσιάσει το φθηνό Classmate PC για μαθητές, τελικά αρνήθηκε να συμμορφωθεί.

 

Ο τερματισμός της συμφωνίας έρχεται λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας, όπου θα παρουσιαζόταν μια νέα έκδοση του φορητού του OLPC η οποία βασίζεται σε επεξεργαστή Intel.

 

Source.png Πηγή: news.in.gr