Αν και είχαν κυκλοφορήσει φήμες που ήθελαν το νέο socket για τους επεξεργαστές 14ης γενιάς Intel Core με το κωδικό όνομα «Meteor Lake» να τοποθετούνται σε υποδοχή LGA2551, νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για το LGA1851.

Λέγεται ωστόσο, ότι η 2551-pin έκδοση αφορά τη BGA έκδοση για κάποια άλλη έκδοση των επεξεργαστών. Το socket LGA1851 έχει διαστάσεις 45 x 37,5 χιλ., δηλαδή όμοιες με των υποδοχών LGA1700 για τους επεξεργαστές Alder Lake/ Raptor Lake αν και οι νέοι επεξεργαστές Meteor Lake-S αναμένεται να διαθέτουν ελαφρώς υψηλότερο IHS (Integrated Heat Spreader) δηλαδή στα 6,83-7,49 χιλ. από τα 6,73-7,4 χιλ.

Meteor-Lake-LGA1851-SOCKET.jpg

Ενδεχομένως η συγκεκριμένη αλλαγή να αφορά την «Tile-driven» αρχιτεκτονική της συσκευασίας των επεξεργαστών Meteor Lake-S που βασίζεται στην τεχνολογία Foveros. Το πιθανότερο πάντως είναι η εταιρεία να καταλήξει σε ένα IHS που έχει όμοιο ύψος ώστε να διατηρηθεί ενδεχομένως και η συμβατότητα με τις ψύκτρες και τα συστήματα υδρόψυξης που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά. 

Meteor-Lake-Chiplet-design-1.jpg

Σήμερα, οι επεξεργαστές 12ης γενιάς Intel Core «Alder Lake» είναι «μονολιθικοί», όπως θα είναι και οι επόμενης γενιάς επεξεργαστές «Raptor Lake», που θα είναι και οι τελευταίοι αυτού του τύπου. Όπως αναφέραμε, το socket LGA1851 θα κάνει ντεμπούτο με τους 14ης γενιάς Intel Core επεξεργαστές που αναμένονται στο τέλος του 2023 ή στις αρχές του 2024 και αναμένεται να διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι να κάνει την εμφάνιση της στην αγορά η 15η γενιά επεξεργαστών Intel Core με το κωδικό όνομα «Arrow Lake».    

Intel-Meteor-Lake.jpg

  • Like 2
  • Sad 2