Αποκαλώντας την Apple μια lifestyle εταιρεία, φαίνεται να ετοιμάζεται για αλλαγές απέναντι στο M1 chip

Παρόλο που ο Pat Gelsinger δεν θα αναλάβει τα καθήκοντα ως CEO της Intel μέχρι και τον Φεβρουάριο, φαίνεται ήδη έτοιμος να ανταγωνιστεί το επερχόμενο M1 chip της Apple. Σε μια τοπική εφημερίδα του Όρεγκον όπου η Intel κατέχει μεγάλο μερίδιο, γίνεται αναφορά σε ένα εταιρικό meeting στο οποίο και παραβρέθηκε ο Gelsinger.

"Πρέπει να διαθέσουμε καλύτερα προϊόντα στο οικοσύστημα των PC από οποιαδήποτε άλλη lifestyle εταιρεία του Κουπερτίνο της Καλιφόρνια. Πρέπει να είμαστε τόσο καλοί."

Αρκετό καιρό τώρα, η Intel αντιμετωπίζει μεγάλο ανταγωνισμό τόσο από την Apple, όσο και από την AMD. Η Apple από τον Ιούνιο ανακοίνωσε πως θα μεταβεί στην παραγωγή του δικού της υλικού, αποκαλώντας τη μέρα ιστορική για την εταιρεία και τα προϊόντα της. Η έως τώρα μετάβαση έχει πολύ θετικά αποτελέσματα, με Macs που περιέχουν το M1 chip να έχουν τρομερή σχέση απόδοσης/κατανάλωσης, σε σύγκριση με αυτά που έφεραν Intel υλικό.

Παρόλο που η Apple θα χρησιμοποιεί κάποια από τα προϊόντα της Intel στο μέλλον, η κίνηση στο να μην εξαρτάται πλήρως από την Intel είναι σημαντική. Κι αυτό έγινε παράλληλα με την άνοδο της AMD που κυριαρχεί σε πολλούς τομείς της αγοράς, όπως και τα νέα επερχόμενα προϊόντα της (Ryzen 5000) στον χώρο των laptop.

intel-internal.JPG

Η Intel ήδη ανακοίνωσε πως ο τρέχον CEO, Bob Swan θα φύγει από την θέση του στης 15 Φεβρουαρίου και θα αντικατασταθεί από τον VMware CEO, Pat Gelsinger. Αυτό σηματοδοτεί την επιστροφή του Gelsinger στην Intel, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε στην Intel για 30 χρόνια.

Ο Gelsinger τώρα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει και να αντιμετωπίσει την Apple, την AMD και άλλες εταιρείες, όπως και τα προβλήματα στην μετάβαση αρχιτεκτονικής στα 10nm. Η Intel επίσης καθυστέρησε τα 7nm chip της τουλάχιστον μέχρι το 2022 και έρχεται αντιμέτωπη με την απόφαση αν θα αναθέσει σε εξωτερικές εταιρείες την παραγωγή των επεξεργαστών της.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προγραμματιστεί να γίνει την επόμενη εβδομάδα, αλλά η τοπική εφημερίδα του Όρεγκον αναφέρει πως αυτό μπορεί να καθυστερήσει για να δοθεί αρκετός χρόνος στον Gelsinger να λάβει τη σωστή απόφαση. Το bloomberg από την άλλη κάνει λόγο για συζητήσεις μεταξύ Intel και TSMC όπως και Samsung, για να αναλάβουν μερίδιο της παραγωγής. Πηγές του TrendForce αναφέρουν πως περίπου το 20% της παραγωγής προϊόντων που δεν αφορούν επεξεργαστές, θα ανατεθούν σε TSMC και UMC.

Πολλοί αναλυτές συμφωνούν πως ανάθεση της παραγωγής επεξεργαστών θα επιτρέψει την Intel να είναι πιο άνετη, με αποτέλεσμα να επικεντρωθεί στον σχεδιασμό επεξεργαστών και να ανακάμψει από τα προβλήματα στα 10nm. Όπως είναι γνωστό, οι ανταγωνιστές της (Apple, AMD, Qualcomm, MediaTek κλπ) ήδη χρησιμοποιούν την TSMC για τα chip τους.

  • Like 2