Πρόσφατα διέρρευσε ένα roadmap της Intel, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία αναπτύσσει μία νέα σειρά από επεξεργαστές που έχουν στόχο να ξεπεράσουν σε απόδοση και ενεργειακή αποδοτικότητα τους επεξεργαστές της Apple, M1 Pro και M1 Max.

Στόχος της Intel είναι να λανσάρει τα νέα της chips στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024, δηλαδή δύο χρόνια περίπου μετά το ντεμπούτο των επεξεργαστών της Apple.

Το roadmap της Intel διέρρευσε πρώτα από τον λογαριασμό AdoredTV στο Twitter και αργότερα δημοσιεύτηκε σχετικό άρθρο από το Wccftech, που λέει συγκεκριμένα ότι η Intel σκοπεύει να ανταγωνιστεί τους επεξεργαστές M1 Pro και M1 Max που βρίσκονται στο MacBook Pro με την οθόνη των 14 ιντσών με τη σειρά επεξεργαστών Arrow Lake. Με τη 15η γενιά των επεξεργαστών Intel Core λοιπόν που έχουν το κωδικό όνομα Arrow Lake και αναμένεται να λανσαριστούν στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024, προτεραιότητα για την Intel έχει η ενεργειακή αποδοτικότητα, δηλαδή η υψηλότερη δυνατή απόδοση σε συνάρτηση με τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση.

leaked-intel-arrow-lake-roadmap.jpeg

«Με τους Arrow Lake, η Intel φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στην αγορά των φορητών υπολογιστών αντί των υπολογιστών desktop και ενώ θα λανσάρει σχεδόν παράλληλα και τους επεξεργαστές Arrow Lake-S και Arrow Lake-P, η εταιρεία έχει στόχο πρώτα στην παραγωγή των mobile εκδόσεων των επεξεργαστών 15ης γενιάς Intel Core για να αντιμετωπίσει την επόμενη γενιά των επεξεργαστών της Apple. Με βάση το roadmap που διέρρευσε, φαίνεται ότι θα δούμε τα πρώτα δείγματα (samples) των επεξεργαστών να είναι έτοιμα στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023 και τα πρώτα chips τύπου QS μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2023. Το τελικό προϊόν αναμένεται να εισέλθει σε φάση παραγωγής το ίδιο τρίμηνο. Μέσα στο 4ο τρίμηνο του 2023, οι επεξεργαστές θα εισέλθουν σε φάση RTS (Ready To Ship). Επομένως, περιμένουμε το επίσημο λανσάρισμα τους στην αγορά να ξεκινήσει στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024» διαβάζουμε στο άρθρο της ιστοσελίδας Wccftech.

m1-pro-vs-max-feature.jpg

Στο roadmap επίσης αποκαλύπτεται ότι οι 15ης γενιάς επεξεργαστές της Intel θα κατασκευαστούν με μέθοδο 3nm από την εταιρεία TSMC, με την Apple να χρησιμοποιεί ακριβώς την ίδια μέθοδο για τα επόμενης γενιάς chips της M3 που αναμένεται να βρεθούν στο εσωτερικό υπολογιστών MacBook Pro αλλά και για το A17 SoC που θα βρίσκεται στο iPhone 15.

Από άποψη απόδοσης, ο 12ης γενιάς επεξεργαστής της Intel, Core i9 έχει αποδειχτεί σε διάφορα benchmarks ισχυρότερος του Apple M1 Max, ωστόσο αυτή η διαφορά 4% στην απόδοση υποσκελίζεται από την εξαιρετικά καλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα του chip της Apple, κάτι που βεβαίως έχει τεράστια σημασία για την αυτονομία ενός φορητού υπολογιστή. Την ώρα που η μπαταρία ενός φορητού υπολογιστή με τον τελευταίο Core i9 της Intel «κράτησε» για 6 ώρες αναπαραγωγής βίντεο, το MacBook Pro μπορεί να παραμείνει σε λειτουργία για έως και 21 ώρες σύμφωνα με την Apple.

Για την ώρα, η Apple έχει εξοπλίσει τέσσερις φορητούς υπολογιστές και δύο υπολογιστές desktop με τους δικούς της επεξεργαστές. Σύντομα ωστόσο αναμένεται να παρουσιάσει το νέο Mac Mini με Apple Silicon και ενδεχομένως και άλλους φορητούς υπολογιστές. 

  • Like 1