Φανταστείτε ένα μέλλον όπου θα έχετε αγοράσει έναν ολοκαίνουριο επεξεργαστή, ας πούμε τον Core i9-14900K (σε περίπου δύο χρόνια… αναμένεται άλλωστε) και θέλετε να αναπαράγετε μία ταινία σε ανάλυση 8K στα 60fps (είμαστε στο… μέλλον είπαμε).

Και τότε βλέπετε ένα «μήνυμα λάθους» μαζί με μία ειδοποίηση για την αναβάθμιση ενός χαρακτηριστικού που σας λέει να πληρώσετε -ας πούμε- $149,99 για να ξεκλειδωθεί ο video codec που απαιτείται για την αναπαραγωγή της ταινίας. Από ότι φαίνεται, αυτό είναι το μέλλον που οραματίζεται η Intel και που από ότι φαίνεται θα έρθει πιο σύντομα από όσο περιμέναμε με τη διάθεση του Linux 5.18 που έρχεται την Άνοιξη με το… Software Defined Silicon (SDSi). Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό θα επιτρέπει σε μελλοντικούς επεξεργαστές Intel Xeon να λαμβάνουν ενημερώσεις και νέα χαρακτηριστικά απευθείας μετά την αγορά τους. Οι επερχόμενοι Intel Xeon με το κωδικό όνομα Sapphire Rapids θα είναι οι πρώτοι επεξεργαστές της εταιρείας με αυτή τη δυνατότητα. Και όπως καταλαβαίνετε, κανείς -πέρα από την ίδια την Intel- δεν είναι ευχαριστημένος με αυτή την εξέλιξη.

Η Intel δοκίμασε να κάνει κάτι παρόμοιο το 2010 με το «Intel Upgrade Service» μέσω του οποίου οι χρήστες θα μπορούσαν να αγοράζουν περισσότερα MHz και επιπλέον cache σε συγκεκριμένους επεξεργαστές (π.χ. Core i3-2xxx τύπου Sandy Bridge). Ο συντάκτης από το HardwareLuxx, Andreas Schilling μας υπενθυμίζει το χαρακτηριστικό:

Τώρα, φαίνεται πως η Intel επανέρχεται στην ιδέα με τη μορφή του SDSi που θα συνοδεύει το Linux 5.18. Αν και η Intel δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πολλά πράγματα για το «ξεκλείδωμα χαρακτηριστικών των επεξεργαστών της μέσω αναβάθμισης λογισμικού» αυτό φαίνεται πως οραματίζεται η εταιρεία σε μερικά χρόνια, και με το SDSi να έρχεται την Άνοιξη θα μπουν οι πρώτες βάσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εταιρεία είναι αναγκασμένη να κατασκευάζει 57 διαφορετικά μοντέλα επεξεργαστών Intel Xeon (με διαφορετικό αριθμό πυρήνων, και threads, διαφορετικές συχνότητες λειτουργίας, μέγεθος cache, TDPs κ.ά.) για να είναι ανταγωνιστική καλύπτοντας διαφορετικές ανάγκες και price points, χάρη στο SDSi, θα κατασκευάζει πολύ λιγότερα μοντέλα με αναβαθμίσιμα χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Μοιάζει λίγο με τις… μικροσυναλλαγές εντός εφαρμογής που γνωρίζουμε σήμερα.

  • Like 1
  • Thanks 3
  • Confused 4
  • Sad 1