Από ότι φαίνεται, η Intel είναι επιτέλους έτοιμη να κυκλοφορήσει επεξεργαστές κατασκευασμένους στα 10nm σε μεγάλες ποσότητες.

Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, ο γίγαντας της κατασκευής ημιαγωγών ανακοίνωσε από τα κεντρικά της στην Santa Clara στην ετήσια συνάντηση της με αναλυτές και επενδυτές, ότι οι αποστολές των νέων επεξεργαστών για φορητούς υπολογιστές Ice Lake που κατασκευάζονται στα 10nm θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα δούμε τους πρώτους φορητούς υπολογιστές με τους επεξεργαστές του είδους, ωστόσο υποθέτουμε ότι η ανακοίνωση του Dr. Murthy Renduchintala, Chief Engineering Officer και Προέδρου του τμήματος Technology, Systems Architecture και Client Group σχετίζεται με την φετινή περίοδο «back-to-school».

Η Intel επίσης ανακοίνωσε ότι ο μελλοντικός τετραπύρηνος επεξεργαστής Core i7 θα προσφέρει διπλάσια απόδοση στα γραφικά σε σχέση με το αντίστοιχο μοντέλο 8ης γενιάς που κατασκευάζεται στα 14nm, διπλάσια ταχύτητα στο video transcoding και τρεις φορές υψηλότερη απόδοση στην επιτάχυνση εφαρμογών ΑΙ (Τεχνητής Νοημοσύνης). Οι αποστολές προϊόντων στα 10nm που προορίζονται για χρήση σε διακομιστές αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στο επόμενο έτος ενώ την ίδια περίπου περίοδο περιμένουμε και τον AI-oriented επεξεργαστή Nervana.

renduchintala-presentation-3-1.jpg.13b0045b934ee48d531615ded9bf32d1.jpg

Η Intel αναμένεται επίσης να κάνει το άλμα στα 7nm μέσα στο 2021, οραματιζόμενη μία βελτίωση της τάξης του 20% στον λόγο Performance/ Watt επιδεικνύοντας τέσσερις φορές μειωμένη πολυπλοκότητα στον σχεδιασμό των chips, κάτι που βεβαίως παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην μαζική παραγωγή των επεξεργαστών με την λιθογραφίας ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας (ενδεχομένως αυτό να αποτελεί το αποτέλεσμα της δουλειάς του Jim Keller που εργάστηκε στην αρχιτεκτονική επεξεργαστών «Zen» της AMD).

Intel-10-nm-architecture-IceLake.jpg.ec297e98f0b8fcf61998e287b1e7a002.jpg

Ενδεχομένως, ένα από τα πρώτα προϊόντα της Intel που θα κυκλοφορήσουν έχοντας κατασκευαστεί στα 7nm θα είναι οι Intel GPGPU (General Purpose GPU) που ετοιμάζει με βάση την αρχιτεκτονική Xe που θα ακολουθήσει του λανσαρίσματος των πρώτων διακριτών καρτών γραφικών της.

Engadget

  • Like 1