Τη CES 2021 επέλεξε η Intel προκειμένου να αποκαλύψει τα σχέδιά της για την επόμενη μεγάλη σειρά επεξεργαστών της που έρχεται μέσα στη χρονιά.

Με την ονομασία Alder Lake, η 12η σειρά επεξεργαστών για desktop και φορητούς επεξεργαστές της Intel, υιοθετεί μια υβριδική προσέγγιση, παρόμοια με την αρχιτεκτονική BIG.little της ARM προκειμένου να παρέχει αποδοτικότητα και επιδόσεις, κάτω από μια κοινή στέγη. Με βάση και τις δηλώσεις των στελεχών της Intel κατά την παρουσίαση, είναι προφανές ότι τα Alder Lake chipsets θέλουν να αποτελέσουν την απάντηση της εταιρείας στο M1 SoC της Apple, και να χρησιμεύσουν «ως θεμέλιο για μελλοντικούς desktop και mobile επεξεργαστές». Κάτι τέτοιο πάντως δεν πρόκειται να γίνει άμεσα αφού η κυκλοφορία των πρώτων υπολογιστών που θα ενσωματώνουν μια τέτοια λύση, αναμένεται να γίνει μέσα στο β' εξάμηνο του έτους.

bandicam_2021_01_11_16_30_54_671.jpg.6959e347e3c0df12af05354b8de46a98.jpg

Η Intel θα στηριχθεί σε μια «εξελιγμένη έκδοση» της κατασκευαστικής μεθόδου των 10nm SuperFin στην οποία στηρίζεται και η 11η γενιά (Tiger Lake) και σε συνδυασμό με πυρήνες υψηλής απόδοσης. Ανάλογα με το σύστημα που θα ενσωματώνονται, ένα Alder Lake τσιπ θα μπορεί να δίνει προτεραιότητα στην αυτονομία αν βρίσκεται σε laptop ενώ σε επιτραπέζιο σύστημα όπου αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, η προτεραιότητα θα δίνεται στις επιδόσεις.

Από τα σημεία που ξεχωρίζουν στην παρουσίαση της Intel είναι το γεγονός ότι τα πλάνα της εταιρείας για τα υβριδικά της τσιπ επεκτείνονται και σε άλλους τομείς πέρα από τις φορητές συσκευές. Η χρονική περίοδος που επιλέγει η εταιρεία είναι ενδεικτική αφού η σειρά Alder Lake αντιπροσωπεύει ίσως την πλησιέστερη απάντηση της εταιρείας σε ARM τσιπ όπως στο M1 που κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο εντυπωσιάζοντας με τις επιδόσεις του στα πρώτα συστήματα Mac.