Ιδιαίτερα δριμύς χαρακτηρίζεται ο ανταγωνισμός μεταξύ Intel και AMD την τελευταία δεκαετία στον τομέα των CPU, εντούτοις φαίνεται ότι η τελευταία στρέφει το ενδιαφέρον της στον ανταγωνισμό με τα ARM. Από την μεριά τους οι καταναλωτές έχουν δείξει ενδιαφέρον στις low power mobile συσκευές, με τους Atom να αποτελούν την μακροπρόθεσμη στρατηγική ανταγωνισμού της εταιρείας πάνω στις προαναφερθείσες συσκευές.

Το 2013 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χρονιά των Clover Trail και ένα χρονοδιάγραμμα της Intel που διέρρευσε μας αφήνει να πάρουμε μια γεύση σχετικά με το τι να περιμένουμε το 2014. Τα Bay Trail-T SOC's θα κάνουν το ντεμπούτο τους στην αγορά το 2014 και θα προσφέρουν, όπως λέγεται, παρόμοιες επιδόσεις με τα Clover Trail, με μόνη διαφορά την κατά 50% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Για όσους πάλι επιζητούν αυξημένες επιδόσεις, λέγεται ότι θα κυκλοφορήσουν και διπύρηνα chips, με κατά 50-60% μεγαλύτερη ταχύτητα ενώ θα είναι αρχιτεκτονικής 22nm. Τα επερχόμενα Clover Trail chips θα είναι αρχιτεκτονικής 32nm. Μην αμελήσουμε να αναφέρουμε ότι οι Bay Trail-T θα φέρουν GPU, συμβατή με DirectX 11, με υποστήριξη για αναλύσεις που θα φτάνουν ακόμη και τα 2560x1600.

 

atom20132014-2.png

 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του χρονοδιαγράμματος είναι η συμβατότητα των chips με λειτουργικά συστήματα. Συγκεκριμένα και τα Clover Trail chips αλλά και οι διάδοχοι αυτών, τα Bay Trail, θα είναι μόνο 32-bit. Αυτό όμως θα περιορίσει τα tablets να εξοπλίζονται με μόνο 4GB από RAM ίσως και λιγότερη μέχρι το 2015. Ακόμη θα θέσει την Microsoft σε καθεστώς παραγωγής 32-bit Windows, όπως άλλωστε έχει προγραμματιστεί και για τα Windows 9. Τα ARM ασφαλώς και είναι 32-bit, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που κρατάει την όλη πλατφόρμα πίσω. Τα Windows 7 & 8 x64 ήδη αποτελούν ένα de facto στάνταρ στα desktop σήμερα.

 

atom20132014-3.png

 

Link.png Site: Maximumpc