Η Intel λάνσαρε χθες τις πρώτες τις κάρτες γραφικών για επιτραπέζιους επεξεργαστές, οι οποίες όμως δεν είναι συμβατές με συστήματα που στηρίζονται σε επεξεργαστές της AMD.

Αν και οι GPU των Nvidia και AMD δεν έχουν πρόβλημα λειτουργίας σε υπολογιστές που ενσωματώνουν Intel ή AMD επεξεργαστή, το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει τουλάχιστον για την ώρα για τις προτάσεις της Intel. Όπως αναφέρει στέλεχος της εταιρείας στην ιστοσελίδα Legit Reviews,  «Οι κάρτες γραφικών Iris Xe μπορούν να συνδυαστούν με επεξεργαστές Intel Core 9ης (Coffee Lake-S) και 10ης γενιάς (Comet Lake-S) για desktop υπολογιστές και με τα motherboards που διαθέτουν Intel chipset B460, H410, B365, και H310C».

Στη συνέχεια το στέλεχος της Intel διευκρινίζει ότι «αυτές οι motherboards απαιτούν ένα ειδικό BIOS το οποίο υποστηρίζει τις κάρτες Intel Iris Xe και γι'αυτό δεν είναι συμβατές με άλλα συστήματα».

dg1_3d_rwd.png.rendition.intel.w.png.f7a6f29c5786f16b7ef08745078eab31.png

Ο περιορισμός αυτός ίσως βγάζει νόημα αν αντιληφθούμε για ποια αγορά προορίζονται οι πρώτες desktop GPU της Intel. Ήδη η Intel συνεργάζεται με την ASUS και άλλους κατασκευαστές για να εγκαταστήσουν τις κάρτες αυτές αποκλειστικά σε ολοκληρωμένους υπολογιστές. Δεν υπάρχει δυνατότητα αγοράς των desktop GPU μεμονωμένα είτε online είτε μέσω καταστημάτων.

Στόχος της Intel με τις νέες GPU είναι απλά να βελτιώσει τις επιδόσεις αυτού που θεωρούμε «βασικού υπολογιστή» αυτή τη στιγμή αφού τα περισσότερα συστήματα που προορίζονται για επιχειρήσεις διαθέτουν ενσωματωμένη κάρτα γραφικών που δεν φημίζεται για τις επιδόσεις της. Παράλληλα η Intel προσπαθεί με τη νέα της πρόταση να προσθέσει υποστήριξη πολλαπλών οθονών και hardware acceleration.

  • Like 1