Όπως αναφέρει η εταιρία, η νέα τεχνολογία θα φέρει αρκετά υψηλότερες ταχύτητες.

Η Intel έχει περάσει την τελευταία δεκαετία στην τελειοποίηση της τεχνολογίας τρανζίστορ FinFET, ξεκινώντας από τους Ivy Bridge το 2012. Αυτή η τεχνολογία είχε δώσει εκείνη την εποχή ένα σημαντικό προβάδισμα καθώς επέτρεψε στην Intel να σχεδιάσει 3D τρανζίστορ τα οποία ήταν γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με άλλα προηγούμενα σχέδια. Τώρα, η Intel είναι έτοιμη για το επόμενο μεγάλο άλμα το οποίο ονομάζεται SuperFin. Για τους χρήστες, αυτό σημαίνει ότι θα δουν μεγάλη βελτίωση της ταχύτητας, σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιώντας αρχιτεκτονική 10nm. Κάτι που αν η Intel το καταφέρει, ίσως ανακουφίσει λίγο την κατάσταση με την καθυστέρηση των 7nm chip.

intel-superfin-texnologia-1.jpg.03c5739fa263b7badc44cd83aaae8a33.jpg

Η τεχνολογία SuperFin είναι ένα σημαντικό μέρος του νέου πυρήνα Willow Cove της Intel, που βρίσκεται στην καρδιά των επερχόμενων laptop επεξεργαστών Tiger Lake. Οι Tiger Lake θα αντικαταστήσουν τους Ice Lake, οι οποίοι είναι μια οικογένεια επεξεργαστών χαμηλής κατανάλωσης και βρίσκονται σε laptops όπως το Dell XPS 13 και το Apple MacBook Air. Οπότε, αυτό το εντυπωσιακό άλμα στην απόδοση θα είναι κάτι που δουν οι χρήστες στους επόμενους φορητούς υπολογιστές τους.

Ο πυρήνας Willow Cove μπορεί να φτάσει πολύ υψηλότερες ταχύτητες σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, Sunny Cove. Αυτή η διαφορά είναι ιδιαίτερα αισθητή σε χαμηλότερες τάσεις, όπου ο Willow Cove παίρνει προβάδισμα ενώ σε υψηλότερες τάσεις μπορεί να φτάσει ταχύτητες μεγαλύτερες και από τα 4.5GHz. Η εταιρία έχει επίσης ενσωματώσει την τεχνολογία Control Flow Enforcement, ώστε να αποτρέψει τη λειτουργία παράνομου κώδικα.

intel-superfin-texnologia-2.jpg.bca3bf45f882861ff470bf958d009dcd.jpg

Βέβαια, η Intel δεν μας δίνει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τους Tiger Lake. Ακόμη δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς ταχύτητες, τις τάσεις ή τις τιμές. Αλλά η εταιρία είχε μερικές ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με τα επερχόμενα γραφικά Gen12 Xe, τα οποία θα ενσωματωθούν στους Tiger Lake. Η εταιρία λέει ότι μπορούμε να αναμένουμε σημαντικά κέρδη στην απόδοση ανά watt, με έως και 96 EUs (Execution Units) αλλά και ταχύτερη μνήμη.

Μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών των Tiger Lake, τα νέα chip θα υποστηρίζουν έως 86 GB/s εύρος ζώνης (memory bandwidth) αλλά και λειτουργία Κρυπτογράφησης Συνολικής Μνήμης (Total Memory Encryption) για την αποτροπή επιθέσεων σε επίπεδο υλικού. Θα υπάρχουν επίσης οι τεχνολογίες Gaussian και Neural Accelerator (GNA 2.0), οι οποίες θα μπορούν να επιταχύνουν κάποιες διαδικασίες όπως στην ευκρίνεια της εικόνας ή την ακύρωση θορύβου σε πραγματικό χρόνο. Φυσικά, θα υπάρχει υποστήριξη για Thunderbolt 4 και USB 4 με bandwidth που θα φτάνει τα 40 GB/s.

intel-superfin-texnologia-3.jpg.6c7e6b70da446ab7f127cc9445a12d0b.jpg

Η Intel αποκάλυψε επίσης ότι αναπτύσσει ένα νέο υβριδικό chip που ονομάζεται Alder Lake και το οποίο θα δούμε καλύτερα το 2021. Θα συνδυάζει τους επερχόμενους πυρήνες Golden Cove και Gracemont. Η εταιρία μόλις αποκάλυψε τους πολυαναμενόμενους υβριδικούς επεξεργαστές Lakefield τον Ιούνιο, οι οποίοι θα ενσωματωθούν σε συσκευές όπως το Galaxy Book S της Samsung και υπολογιστές διπλής οθόνης όπως το Surface Neo. Αλλά η Intel αποκαλεί τους Alder Lake ως υβριδικούς επιδόσεων και περιμένει να φέρουν καλύτερη απόδοση ανά watt, που θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις επιδόσεις σε μεγαλύτερες συσκευές

Η σειρά Tiger Lake ίσως και να είναι τελικά το φως που έψαχνε η Intel σε ένα αρκετά σκοτεινό τούνελ, έπειτα τις σοβαρές καθυστερήσεις στην αρχιτεκτονική των 7nm. Το πραγματικό ερώτημα βέβαια είναι πώς θα καταφέρει να ανταγωνιστεί την ολοένα και πιο συναρπαστική σειρά της AMD Ryzen 4000, η οποία προσφέρει μερικές από τις καλύτερες multi-thread επιδόσεις που έχουμε δει έως σήμερα.

  • Like 3