Τα μηχανοκίνητα αναπηρικά αμαξίδια ή καρέκλες ελέγχονται παραδοσιακά από ένα joystick ή ακόμα και από αισθητήρες που συνδέονται στο σώμα του χρήστη. Τώρα ωστόσο, καινοτομίες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βοηθήσουν άτομα με σοβαρή αναπηρία να ελέγχουν το αμαξίδιο τους με τις εκφράσεις του προσώπου τους.

Σε συνεργασία με την Intel, η Βραζιλιάνικη εταιρεία Hoobox Robotics με δημιούργησε το Wheelie 7, ένα κιτ που χρησιμοποιώντας AI επιτρέπει στα άτομα με αναπηρία να ελέγχουν ένα μηχανοκίνητο αναπηρικό καροτσάκι με 10 εκφράσεις του προσώπου, ανεβάζοντας τα φρύδια για παράδειγμα ή βγάζοντας την γλώσσα κ.ά.

Η τεχνολογία μαθαίνει αυτόματα τις εκφράσεις του χρήστη και διαρκεί μόνο επτά λεπτά για να εγκατασταθεί (εξού και το όνομα "Wheelie 7"). Χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή, ο χρήστης - με τη βοήθεια ενός φροντιστή - μπορεί να καθορίσει ποιες εκφράσεις θα συνδέονται με συγκεκριμένες κινήσεις του αμαξιδίου ή της καρέκλας. Μέσω ενός συνδυασμού λογισμικού αναγνώρισης προσώπου, αισθητήρων, ρομποτικής και μιας κάμερας ανίχνευσης βάθους Intel RealSense που έχει τοποθετηθεί στην αναπηρική πολυθρόνα, το σύστημα Wheelie 7 χαρτογραφεί τρισδιάστατα το πρόσωπο του χρήστη και χρησιμοποιεί αλγόριθμους AI για την επεξεργασία των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για να κατευθύνει την αναπηρική καρέκλα. Το κιτ λειτουργεί κανονικά στο φως του ήλιου αλλά και σε συνθήκες με χαμηλά επίπεδα φωτισμού και είναι συμβατό με το 95% των μηχανοκίνητων αναπηρικών αμαξιδίων που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

dims.jpg.d1ad4f681022251b1862683ae172b70e.jpg

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι με κάποιου είδους αναπηρία (με τετραπληγία, πλαγία αμυοτροφική σκλήρυνση κ.ά) χρησιμοποιούν αυτή την περίοδο το πρωτότυπο για να βελτιστοποιηθεί πριν κυκλοφορήσει επισήμως. Σύμφωνα με το Εθνικό Στατιστικό Κέντρο Τραυματισμών Νωτιαίου Μυελού των ΗΠΑ, υπάρχουν περίπου 280.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, ενώ κάθε χρόνο εμφανίζονται και 17700 νέες περιπτώσεις.

"Το Wheelie 7 είναι το πρώτο προϊόν που χρησιμοποιεί εκφράσεις του προσώπου για τον έλεγχο μιας αναπηρικής καρέκλας Πρόκειται για κάτι που απαιτεί απίστευτη ακρίβεια και ορθότητα, και η ακρίβεια δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την τεχνολογία της Intel", δήλωσε ο Dr. Paulo Pinheiro, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Hoobox Robotics. "Βοηθούμε τους ανθρώπους να ανακτήσουν την αυτονομία τους" συμπλήρωσε.

Phys

  • Like 3