Μία νέα ευπάθεια στη πλατφόρμα της Intel έγινε πρόσφατα γνωστή (CVE-2017-5703).

Έτσι, κακόβουλο λογισμικό (malware) θα μπορούσε να διαγράψει ή να τροποποιήσει το UEFI BIOS firmware στο mainboard ή να “αχρηστεύσει” το EEPROM chip που το “φιλοξενεί” με το να το καταστήσει “read-only” για να εμποδίσει μελλοντικές αναβαθμίσεις του BIOS, εκμεταλλευόμενο τις ευπάθειες στην υλοποίηση του SPI (Serial Platform Interface) στις πλατφόρμες της Intel. Η ευπάθεια, που έγινε γνωστή από διορθώσεις που παρείχε στις αρχές του μήνα η Lenovo, επηρεάζει όλους τους επεξεργαστές της Intel που χρονολογούνται από τη 5η γενιά Core (Broadwell).

Η εταιρεία κινήθηκε αθόρυβα (κοινή πρακτική για να μην γίνει ευρέως γνωστή η ευπάθεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια “επιδημία”) και παρείχε στους συνεργάτες της και σε κατασκευαστές OEM τις απαραίτητες διορθώσεις κώδικα για να τις διαθέσουν μέσω αναβαθμίσεων BIOS.

Όπως αναφέραμε, η ευπάθεια έγινε ευρέως γνωστή, όταν η Lenovo, ο μεγαλύτερος OEM συνεργάτης της Intel, διέθεσε αναβαθμίσεις BIOS για τα ευπαθή προϊόντα της και την περιέγραψε.

Η Lenovo περιγράφει την ευπάθεια ως “η διαμόρφωση της συσκευής υλικολογισμικού συστήματος (SPI flash) θα μπορούσε να επιτρέψει σε έναν επιτιθέμενο να αποκλείσει την αναβάθμιση του BIOS/ UEFI ή να διαγράψει επιλεκτικά ή να τροποποιήσει και να διαφθείρει τμήματα κώδικα στο υλικολογισμικού, κάτι που θα οδηγούσε σε προφανή δυσλειτουργία και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να οδηγήσει στην αυθαίρετη εκτέλεση κώδικα”.

Η Intel δήλωσε ότι ανακάλυψε την ευπάθεια εσωτερικά και πως δεν έχει ανακαλύψει να κυκλοφορούν exploits που να την εκμεταλλεύονται. Επίσης δήλωσε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ευπάθειας είναι γνωστή και διαθέσιμη.

TechPowerUp

  • Like 3