Από λάθος της Intel, έχουμε τις πρώτες πληροφορίες για τους επεξεργαστές 13ης γενιάς

Τις πρώτες πληροφορίες των επερχόμενων Raptor Lake επεξεργαστών μοίρασε άθελά της η Intel, καθώς πλέον γνωρίζουμε πως πρόκειται για τον διάδοχο των Alder Lake και θα χρησιμοποιούν το ίδιο socket. Όπως έχουμε ήδη μάθει από φήμες, οι επεξεργαστές αυτοί θα κυκλοφορήσουν το 2022, με τους Meteor Lake να αναμένονται το 2023.

Τα νέα αυτά έρχονται απευθείας από την Intel, καθώς έγινε αναφορά σε τεχνικά έγγραφα της εταιρείας, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα είναι οι διάδοχοι των Intel 12ης γενιάς. Το μεγαλύτερο νέο σίγουρα είναι πως θα χρησιμοποιούν το ίδιο LGA 1700 socket των Alder Lake, αφήνοντας περιθώρια αναβάθμισης στους κατόχους Alder Lake επεξεργαστών.

raptor-lake-compat.png

Από την άλλη πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για την διαφορά απόδοσης μεταξύ των επεξεργαστών, καθώς θα πρόκειται για ένα refresh των Alder Lake με τον ίδιο σχεδιασμό (και πιθανότατα ίδιους πυρήνες), βελτιώνοντας ελαφρώς την απόδοση. Η μεγάλη αλλαγή φαίνεται πως θα έρθει με τους Meteor Lake, με την Intel να κάνει την μετάβαση στα 7nm.

Άλλα δύο μεγάλα νέα που έφερε το TomsHardware στο προσκήνιο (μέσω του τεχνικού εγγράφου), είναι η βελτιωμένη CPU cache που θα ενδιαφέρει τους gamers, ενώ οι Raptor Lake για φορητούς υπολογιστές θα χρησιμοποιούν ενσωματωμένο Thunderbolt 4 controller χρησιμοποιώντας Burnside Bridge TB4 retimer.

Τέλος, είναι πολύ πιθανό τα έγγραφα να μας έδωσαν μια πρώτη ματιά και στον διάδοχο των Meteor Lake, τους Lunar Lake, που αναμένονται να κυκλοφορήσουν το 2024, προφανώς χωρίς να συνυπολογίζουμε οποιαδήποτε πιθανή αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, είτε λόγω COVID είτε άλλων παραγόντων.

  • Like 3