Η Third Point LLC πιέζει για μεγάλες αλλαγές ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική στον χώρο τεχνολογίας

Το τελευταίο διάστημα η πορεία της Intel δεν ήταν η καλύτερη, καθώς η γραμμή παραγωγής που κατασκεύασε, μόλις οριακά απέδωσε τα chip που ζητούσαν οι πελάτες της τα τελευταία χρόνια, με πολλές από τις προτάσεις της εταιρείας να υστερούν σε απόδοση και κατανάλωση σε σχέση με τον ανταγωνισμό της. Παρόλο που το 2020 είχε άνθηση χάρη στις πωλήσεις laptop, η Intel δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί ευρέως τη ζήτηση και πλέον αντιμετωπίζει μεγάλες χασούρες πελατών, με μεγάλο παράδειγμα την Apple που πλέον θα φτιάχνει το δικό της υλικό.

Σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Intel, Omar Ishrak, η Third Point ζητά "άμεση δράση" για την αναδιάρθρωση και την εξερεύνηση εναλλακτικών επιχειρηματικών στρατηγικών. Αρχικά, η Third Point ζητά από την Intel να αντιμετωπίσει επειγόντως το «θέμα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού». Πολλοί από τους ταλαντούχους σχεδιαστές της Intel φεύγουν από την εταιρεία διότι "αποθαρρύνονται λόγω της τρέχουσας κατάστασης", το οποίο έχει μειώσει την καινοτομία.

Στην επιστολή της η Third Point τόνισε ρητά ότι η Intel έχει χάσει την πρωταρχική της θέση στην κατασκευή επεξεργαστών από τις TSMC και Samsung Electronics, ενώ παράλληλα χάνει όλο και περισσότερο μερίδιο αγοράς στον χώρο των υπολογιστών όπως και στα data-centers από την AMD. Η εταιρεία επίσης κατηγορείται ότι απουσιάζει σημαντικά από την επερχόμενη αγορά της τεχνητής νοημοσύνης. "Χωρίς άμεση αλλαγή στην Intel, φοβόμαστε πως η Αμερική θα χάσει την πρόσβαση και διάθεση πρωτοποριακών ημιαγωγών" αναφέρεται στην επιστολή.

Η Third Point προτείνει στην Intel να διαχωρίσει τα τμήματα σχεδίασης και κατασκευής chip αντί να τα συνδυάσει όπως σκοπεύει. Ζητήθηκε επίσης να εκποιήσει τις αποτυχημένες εξαγορές της, όπως αυτή της Altera, ύψους 16,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2015.

Μετά την Apple, κι άλλοι πελάτες (Microsoft, Amazon) αναμένεται να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα chip της και να κατασκευάσουν τα δικά τους. Πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, υπάρχει ανησυχία ότι τα chip αυτά από τις εταιρείες θα κατασκευάζονται στην Ασία, με πρόταση στην Intel να αναζητήσει νέες λύσεις για να διατηρήσει τους κύριους πελάτες της και να μην δώσουν αλλού τις παραγγελίες για την κατασκευή τους.

Ο διαχωρισμός των τμημάτων σχεδιασμού και κατασκευής μπορεί να βοηθήσει την Intel να αντεπεξέλθει σε ορισμένες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Η αξιοποίηση εξωτερικών συνεργατών για την παραγωγή των επεξεργαστών της, μια κίνηση στην οποία τα στελέχη της Intel φημολογείται πως είναι κατά, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κόστους. Επιπλέον, ανοίγοντας τη γραμμή παραγωγής της, η Intel θα μπορεί να παράγει επεξεργαστές  άλλων εταιρειών και θα της επέτρεπε να παράγει τα προσαρμοσμένα chip των πελατών της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Intel αργεί να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των επενδυτών της. Στην επιστολή υπήρχε και ένα είδος απειλής από την Third Point, καθώς "αν αισθανθεί απροθυμία (της Intel) να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους", θα υποβάλει υποψηφίους προς εκλογή στο διοικητικό συμβούλιο της Intel, στην επόμενη ετήσια συνεδρίαση. Η Third Point λέγεται ότι κατέχει μερίδιο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Intel, δίνοντάς της μια θέση όπου μπορεί να πιέσει για αλλαγές στην εταιρεία.

Με μια δήλωση απάντησε η Intel στην επιστολή, λέγοντας "Η Intel καλωσορίζει τη συμβολή όλων των επενδυτών σχετικά με τη βελτιωμένη αξία των μετόχων. Σε αυτό το πνεύμα, ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Third Point LLC σχετικά με τις ιδέες τους για αυτόν τον στόχο".