Οι δύο εταιρίες θα προσπαθήσουν να μειώσουν τους χρόνους υπολογισμού στον τομέα της ομομορφικής κρυπτογράφησης.

Η Intel λογίζεται πλέον ως ερευνητικός συνεργάτης της DARPA για ένα project που επικεντρώνεται στην πλήρη ομομορφική κρυπτογράφηση ή εν συντομία FHE (Fully Homomorphic Encryption). Το πρόγραμμα DPRIVE (Data Proctection in Virtual Environments) θα εξετάσει τρόπους προώθησης της FHE κρυπτογράφησης για τη βελτίωση της ιδιωτικότητας και του απορρήτου.

Με λίγα λόγια, η κρυπτογράφηση FHE επιτρέπει την επεξεργασία κρυπτογραφημένων δεδομένων χωρίς να χρειάζεται να γίνει πρώτα η αποκρυπτογράφησή τους. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για την ασφάλεια, αλλά για την ώρα, η κρυπτογράφηση FHE δεν είναι η πιο πρακτική προσέγγιση στις περισσότερες περιπτώσεις. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Συστημάτων των ΗΠΑ (DARPA), ένας υπολογισμός όπου που ένας κανονικός φορητός υπολογιστής χρειάζεται ένα κλάσμα του δευτερολέπτου για να τον εκτελέσει, επί του παρόντος για να ολοκληρωθεί σε έναν συμβατικό server που χρησιμοποιεί FHE θα χρειάζονταν αρκετές εβδομάδες. Προφανώς για την ευρεία υιοθέτηση του προτύπου FHE πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μειωθούν οι χρόνοι εκτέλεσης.

Στο πλαίσιο ενός πολυετούς έργου, η Intel θα αναπτύξει έναν επιταχυντή Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων για Συγκεκριμένες Εφαρμογές (Application Specific Integrated Circuit) με σκοπό τη μείωση των χρόνων υπολογισμού FHE. Η εταιρία συνεργάζεται επίσης με τη Microsoft για να δοκιμάσει την τεχνολογία στα συστήματα Microsoft Azure και Microsoft JEDI.

Και η IBM όμως εργάζεται για το πρότυπο FHE. Πέρυσι, κυκλοφόρησε ένα toolkit για να διευκολύνει την αξιοποίηση της συγκεκριμένης μεθόδου κρυπτογράφησης σε εφαρμογές iOS, macOS και Linux.

  • Like 3