Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιείται στο Ισραήλ η εκδήλωση Intel Technology Tour 2022, όπου η εταιρεία μοιράζεται με δημοσιογράφους και εκπροσώπους εταιρειών τα τελευταία νέα για τα προϊόντα της.

Αν και οι περισσότερες πληροφορίες δεν είναι ανακοινώσιμες και δεν δυνατόν να δημοσιοποιηθούν ακόμα -βρίσκονται υπό καθεστώς εμπάργκου- εντούτοις η εταιρεία επέτρεψε την προβολή ενός τμήματος μίας παρουσίασης που σχετίζεται με τους επερχόμενους επεξεργαστές 13ης γενιάς Intel Core, οι οποίοι έχουν το κωδικό όνομα Raptor Lake, προφανώς για να δώσει τροφή για σχόλια και αναρτήσεις στις ιστοσελίδες και να δημιουργήσει «hype» γύρω από την κυκλοφορία τους, ειδικά αυτή τη περίοδο που έχουν ανακοινωθεί ήδη οι νέοι Ryzen 7000-series επεξεργαστές.

D9su9P8T6VWWVWj2GkP5R5-1200-80.jpg.webp

Η Intel έκανε γνωστό μέσω ενός slide σε μία παρουσίαση PowerPoint ότι ο -κορυφαίος πιστεύουμε- επεξεργαστής Raptor Lake θα διαθέτει συχνότητα λειτουργίας «stock» που θα αγγίζει τα 6,0GHz. Ο ίδιος επεξεργαστής μάλιστα έκανε παγκόσμιο ρεκόρ υπερχρονισμού (overclocking) στα 8,0GHz με τη χρήση βεβαίως υγρού αζώτου. Η εταιρεία επίσης αναφέρθηκε σε εντυπωσιακές βελτιώσεις, τόσο όσον αφορά τη single- όσο και όσον αφορά τη multi-thread απόδοση.

Η συχνότητα λειτουργίας 6,0GHz είναι κατά 300MHz υψηλότερη του κορυφαίου επεξεργαστή Ryzen 9 7950X που ανακοίνωσε πρόσφατα η AMD, ωστόσο η Intel δεν έκανε γνωστό ποιο μοντέλο επεξεργαστή «χτυπά» (αν και όπως μπορείτε να δείτε στα δεξιά του σχετικού slide ότι πρόκειται για επεξεργαστή Intel Core i9) αυτή τη μέγιστη συχνότητα λειτουργίας. Επίσης δεν είμαστε σίγουροι αν θα βρίσκεται μεταξύ των μοντέλων επεξεργαστών που θα ανακοινωθούν πρώτα ή αν πρόκειται για κάποια ειδική έκδοση «KS». Η Intel πάντως έκανε γνωστό ότι οι νέοι επεξεργαστές Raptor Lake θα προσφέρουν έως 15% αυξημένη single-thread απόδοση και έως 41% αυξημένη multi-thread απόδοση στο SPECintrate_2017 σε σύγκριση με τους σημερινούς επεξεργαστές 12ης γενιάς Core με το κωδικό όνομα Alder Lake.

mWKQ2masQPkzmh5VXGZfrP-1200-80.jpg.webp

Εκτός από τους επεξεργαστές 13ης γενιάς Intel Core με το κωδικό όνομα Raptor Lake, η Intel έχει στα σκαριά και τους Meteor Lake, τους Lunar Lake αργότερα και άλλους που πρόκειται να κυκλοφορήσουν τα επόμενα χρόνια καθώς εξελίσσεται ο «οδικός χάρτης» της εταιρείας. Δυστυχώς, η Intel δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες ενώ άλλες απαγορεύεται να αποκαλυφθούν δημοσίως. Η εταιρεία πάντως δεν πρόκειται να αργήσει να ανακοινώσει τους νέους 13ης γενιάς επεξεργαστές Intel Core για να διαπιστώσουμε αν φέρνουν οφέλη σε σχέση με τη σειρά Ryzen 7000 της AMD.

 

  • Like 6