Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό κατέληξε η Lenovo με τη FTC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου) στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αγωγής που είχε καταθέσει η τελευταία για το Superfish, το adware που η κινεζική εταιρεία προεγκαθιστούσε σε μοντέλα της από τον Σεπτέμβριο του 2014, έως τον Ιανουάριο του 2015.

Η συμφωνία προβλέπει πως η εταιρεία θα λαμβάνει τη ρητή συγκατάθεση του χρήστη, καθώς και πως το λογισμικό της θα υπόκειται σε συχνούς εξωτερικούς ελέγχους για τα επόμενα 20 χρόνια.

 

Υπενθυμίζεται πως το Superfish μπορούσε να “εμφυτεύει” διαφημίσεις και sponsored links στα αποτελέσματα αναζήτησης στην μηχανή της Google ή σε ιστοσελίδες, όπως δηλαδή συμβαίνει σε έναν υπολογιστή που έχει μολυνθεί με adware. Ακόμη χειρότερα, εγκαθιστούσε στον υπολογιστή ένα πιστοποιητικό man-in-the-middle που επιτρέπει σε τρίτους να κατασκοπεύουν ασφαλείς ιστοσελίδες (https) που επισκέπτεται ο χρήστης, όπως για παράδειγμα εκείνη της τράπεζας του.

 

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν προβλέπει αποζημίωση των χρηστών, για το ρίσκο στο οποίο εκτέθηκαν. Ωστόσο, υποχρεώνει τη Lenovo από εδώ και στο εξής να ζητά τη ρητή συγκατάθεση των χρηστών, πριν εγκατασταθούν στα μηχανήματά τους ανάλογα προγράμματα, όπως επίσης και το προεγκατεστημένο software να επιβλέπεται από εξωτερικούς ελεγκτές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τα επόμενα 20 χρόνια.

 

Αν και η δικαστική διένεξη με την FTC έληξε για τη Lenovo χωρίς οικονομικές απώλειες, ένας δεύτερος εξωδικαστικός συμβιβασμός για το ίδιο θέμα, αυτή τη φορά με τους γενικούς εισαγγελείς 32 πολιτειών, προβλέπει την καταβολή 3,5 εκατ. δολαρίων από τη εταιρεία.

 

Link.png Site: Verge