Το επόμενο μεγάλο όνομα, μετά την Dell, που θα ξεκινήσει να προσφέρει φορητούς υπολογιστές με προεγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα Linux είναι η Lenovo.

Πιο συγκεκριμένα, οι Red Hat και Lenovo από το Red Hat Summit 2020 (Virtual Experience) ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για να προσφέρουν προ-εγκατεστημένο και με εργοστασιακή υποστήριξη το Fedora Workstation σε διάφορα μοντέλα φορητών υπολογιστών ThinkPad.

Στη περίπτωση της Dell, η υποστήριξη Linux περιορίστηκε σε ένα με δύο συγκεκριμένα μοντέλα φορητών υπολογιστών – παλαιότερα σε Atom-based netbooks και πρόσφατα με τη σειρά XPS 13 Developer Edition- ωστόσο η Lenovo σκοπεύει να υποστηρίξει το Linux με αρκετά περισσότερα μοντέλα.

Όσοι το επιθυμούν, θα μπορούν να επιλέξουν το Fedora Workstation κατά την αγορά των φορητών υπολογιστών ThinkPad P1 (Gen.2), ThinkPad P53, and ThinkPad X1 (Gen.8).

O Senior Linux Developer της Lenovo, Mark Pearson δήλωσε πρόσφατα για την εξέλιξη:

«H Lenovo είναι ενθουσιασμένη που θα γίνει μέρος της κοινότητας Fedora. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την βέλτιστη εμπειρία Linux στα προϊόντα μας. Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε και να μάθουμε από την κοινότητα ανοικτού λογισμικού».  

H Lenovo δεσμεύτηκε να κάνει την εμπειρία προ-εγκατάστασης λειτουργική χρησιμοποιώντας λογισμικό μόνο από τα κύρια αποθετήρια Fedora, και επομένως δεν είναι απαραίτητα repos τρίτων ενώ επιπλέον δεν θα είναι εγκατεστημένοι εξ ορισμού ιδιόκτητοι (proprietary) drivers. Λάβετε επίσης υπόψη, ότι ακόμα και αν η Fedora δεν είναι η αγαπημένη σας διανομή Linux, ένα OEM Fedora Workstation ThinkPad θα είναι αναμφισβήτητα μία εξαιρετική επιλογή για να εγκαταστήσετε την αγαπημένη σας διανομή αντικαθιστώντας την Fedora.

Arstechnica

  • Like 10