Στην MWC 2019, η Lenovo παρουσίασε το πρωτότυπο ενός πτυσσόμενου (rollable) υπολογιστή που υποσχόταν να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και παίζουμε εν κινήσει.

Τέσσερα χρόνια και μια πανδημία αργότερα, η εταιρεία επιστρέφει στην ίδια έκθεση για να μας προτείνει ένα μέλλον όπου οι οθόνες των φορητών υπολογιστών και των smartphone μπορούν αυξομειώνουν το μήκος τους, προσφέροντας περισσότερο ωφέλιμο χώρο οθόνης κατά περίσταση, χωρίς συμβιβασμούς στη φορητότητα ή την ανθεκτικότητα.

Οι νέες ιδέες της εταιρείας ονομάζονται Rollable Laptop και Rollable Phone. Όπως υποδηλώνουν τα ονόματά τους, διαθέτουν εύκαμπτες οθόνες OLED που μπορούν να κυλήσουν μέσα και έξω από τα πλαίσια τους με μια απλή κίνηση. Ο φορητός υπολογιστής μεταβαίνει από μια οθόνη 12,7 ιντσών αναλογίας 4:3 σε μία 15,3 ιντσών και 8:9, ενώ το τηλέφωνο πηγαίνει από τις 6,7 ίντσες αναλογίας 20:9 σε 8 ίντσες και 4:3.

Η Lenovo αναφέρει ότι οι συσκευές αυτές δεν είναι απλώς πρωτότυπα, αλλά “proof of concepts” που αποδεικνύουν το όραμά της για "την επόμενη γενιά προσωπικών υπολογιστών". Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία rollable είναι πιο αξιόπιστη και ανθεκτική από την τεχνολογία foldable, καθώς αποφεύγει τις τσακίσεις και τους μεντεσέδες που μπορεί να φθαρούν με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, οι συσκευές αυτές απέχουν πολύ από το να είναι έτοιμες για μαζική παραγωγή. Η Lenovo παραδέχεται ότι υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν, όπως η βελτιστοποίηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας, των επιδόσεων, της συμβατότητας του λογισμικού, του σχεδιασμού της διεπαφής χρήστη και της ποιότητας της κάμερας. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τις προδιαγραφές ή την τιμολόγηση αυτών των εννοιών.

Οι πτυσσόμενες συσκευές της Lenovo μπορεί να μην αναμένεται να γίνουν σύντομα διαθέσιμες, αλλά δείχνουν ότι η εταιρεία δεν φοβάται να πειραματιστεί με νέα form-factor και τεχνολογίες. Το αν θα καταφέρουν να αποκτήσουν τη θέση τους στην mainstream αγορά, είναι κάτι που μένει να το δούμε.

  • Like 2
  • Thanks 2