Με αρκετά υψηλότερες ταχύτητες έρχεται στην CES 2022 το WiFi 7 σύμφωνα με ανακοίνωση της MediaTek.

Μπορεί τα routers που υποστηρίζουν το πρότυπο WiFi 6 να έχουν αρχίσει να μπαίνουν στα σπίτια μας μόλις πρόσφατα και τα πρώτα access points που υποστηρίζουν WiFi 6E να έχουν κάνει μόλις την εμφάνιση τους στην αγορά, η MediaTek ωστόσο ετοιμάζεται για το λανσάρισμα του WiFi 7.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να δειγματίζει το WiFi 7 στην έκθεση CES (Consumer Electronics Show) στις αρχές Ιανουαρίου με το πρότυπο ασύρματης δικτύωσης να υπόσχεται ακόμα υψηλότερες ταχύτητες από τα πρότυπα WiFi 6 και WiFi 5.

Το WiFi 7 γνωστό και ως 802.11be θα προσφέρει σύμφωνα με την MediaTek περίπου 2.4x υψηλότερες από τον προκάτοχο του και χαμηλότερη υστέρηση. Το WiFi 6 υποστηρίζει ταχύτητες κοντά στα 10Gbps για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης. Η Netgear υποστηρίζει ότι η μονάδα δικτύωσης Orbi mesh που βασίζεται στο πρότυπο WiFi 6 προσφέρει πέντε φορές υψηλότερες ταχύτητες από το προηγούμενο πρότυπο WiFi 5 (802.11ac) και αν χρησιμοποιήσουμε τους υπολογισμούς της εταιρείες τότε ένα WiFi 7-powered router θα είναι ικανό να προσφέρει 12 φορές την ταχύτητα του WiFi 5.

Δυστυχώς, αν και οι υψηλότερες ταχύτητες, το αυξημένο bandwidth και η χαμηλότερη υστέρηση είναι ιδιαίτερα ελκυστικά χαρακτηριστικά για όσους κάνουν 4K video streaming ή παίζουν παιχνίδια με το PC ή τη κονσόλα τους online, το νέο πρότυπο έρχεται με πολύ υψηλό κόστος.

Ήδη οι συσκευές mesh που υποστηρίζουν WiFi 6 είναι αρκετά ακριβές και όσες συσκευές mesh και routers υποστηρίζουν το πρότυπο WiFi 6E ακόμα ακριβότερες (για παράδειγμα το οικιακό σύστημα mesh Orbi της Netgear που υποστηρίζει WiFi 6E στοιχίζει κοντά στα $1500) οπότε μπορείτε να περιμένετε ότι θα είναι λίγοι οι χρήστες που θα επενδύσουν στη νέα τεχνολογία. Από την άλλη, τα routers που υποστηρίζουν WiFi 5 δεν στοιχίζουν πλέον πολλά χρήματα με ορισμένα ολοκληρωμένα συστήματα mesh να στοιχίζουν κάτω από τα $100.  

  • Like 1