Με υποστήριξη έως 168Hz, software ray tracing και 200MP κάμερα, για χρήση σε νέες ναυαρχίδες και mid-range προτάσεις

Τη νέα της ναυαρχίδα στους διαθέσιμους επεξεργαστές της αποκάλυψε η MediaTek, ύστερα από την αρχική αποκάλυψη της σειράς Dimensity 1000 στο τέλος του 2019, που αν και δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί τον Snapdragon 865 σε θέμα δύναμης, ήταν αρκετά ικανός και έφερε αρκετές λειτουργίες στα SoC της εταιρείας.

Τα δύο νέα μοντέλα που αποκαλύφθηκαν είναι το Dimensity 1200, το ανώτατο μοντέλο για ναυαρχίδες και το ελαφρώς κατώτερο Dimensity 1100 που μοιράζεται αρκετά χαρακτηριστικά με τον "μεγαλύτερο αδερφό" του. Και τα δύο Soc φέρουν 8 επεξεργαστές (4x Cortex A78 και 4x Cortex A55) στα 6nm. Επίσης θα έρχεται με ενσωματωμένο 5G modem και 5G+5G dual sim λειτουργίες.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η επιλογή κάρτας γραφικών, καθώς τα νέα αυτά SoC χρησιμοποιούν την Mali G77 MP9 που υπάρχουν και στα προηγούμενα μοντέλα της σειράς Dimensity 1000. Μπορεί να ήταν μια λογική κίνηση για το κατώτερο 1100, αλλά για το 1200 σίγουρα πολλοί θα περίμεναν κάτι παραπάνω. Αυτό δυστυχώς συνεπάγεται πως στο κομμάτι των γραφικών δεν θα υπάρχει διαφορά σε σχέση με παλαιότερα μοντέλα, πόσο μάλλον με προτάσεις του ανταγωνισμού (ακόμα και ο Snapdragon 865 έχει καλύτερη απόδοση).

Άλλες αναβαθμίσεις είναι υποστήριξη Bluetooth 5.2, WiFi 6, αναπαραγωγή βίντεο HDR10+, εγγραφή βίντεο 4Κ/60fps, αποκωδικοποίηση βίντεο AΩ1 όπως και λειτουργίες ΑΙ στην κάμερα (AI Panorama Night Shot, AI Multi-Person Bokeh, AI Noise Reduction και λειτουργία AI SDR-to-HDR).

Dimensity-1200-1-new-1024x576.jpg

Dimensity 1200

Η προσέγγιση της MediaTek στη δομή των επεξεργαστών διαφέρει από αυτά που έχουμε συνηθίσει, καθώς στο Dimensity 1200 υπάρχει ένας πυρήνας Cortex A78 στα 3GHz, τρεις πυρήνες Cortex A78 στα 2.6GHz και τέσσερις πυρήνες Cortex A55 στα 2GHz. Μια εντελώς διαφορετική πρόταση σε αντίθεση με τους Cortex X1 πυρήνες που βλέπουμε από άλλες εταιρείες του χώρου για flagship SoCs.

Πιθανός λόγος για την χρήση παλαιότερων πυρήνων είναι πως η MediaTek δεν είναι μέρος του CXC προγράμματος της ARM, απ' όπου μόνο στενοί συνεργάτες μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στον Χ1. Παρόλα αυτά ίσως και η δοκιμασμένη απόδοση και κατανάλωση είναι ένας λόγος ακόμα για την επιλογή Α78 πυρήνων.

Στο κομμάτι των γραφικών, η MediaTek τόνισε τις ικανότητες Ray Tracing του νέου SoC και στα δύο νέα μοντέλα της, λέγοντας πως η λύση της θα λειτουργεί σε παιχνίδια και AR εφαρμογές, προσφέροντας καλύτερα εφέ φωτισμού και αντανακλάσεις. Σε απαντήσεις που έδωσε σε μέσα του χώρου, γνωστοποίησε πως πρόκειται για software λύση, χωρίς να ανακοινώνει ποια παιχνίδια ή εφαρμογές θα μπορούν να το αξιοποιήσουν.

Ένα άλλο κομμάτι στο οποίο εστίασε είναι ο ρυθμός ανανέωσης, καθώς πλέον υποστηρίζει έως 168Hz. Αν και για την ώρα δεν υπάρχει κινητό με τον συγκεκριμένο ρυθμό ανανέωσης, ήδη βλέπουμε μοντέλα στα 144Hz. Όσον αφορά το Machine learning, παραμένει η ίδια λύση των 6 πυρήνων υπό την ονομασία APU 3.0, αλλά με μικρές βελτιώσεις για χαμηλότερη καθυστέρηση και καλύτερη κατανάλωση, προσφέροντας 10% απόδοση σε σχέση με το περσινό μοντέλο. Τέλος θα υποστηρίζει κάμερες έως 200MP όπως και "staggered" 4Κ HDR εγγραφή βίντεο για καλύτερο δυναμικό εύρος.

Dimensity 1100

Η οικονομικότερη λύση, Dimensity 1100, έχει τέσσερις πυρήνες Cortex A78 στα 2.6GHz και τέσσερις πυρήνες Cortex A55 στα 2GHz, που σε συνδυασμό με τη μετάβαση σε λιθογραφία 6nm θα προσφέρει χαμηλότερη κατανάλωση και την ίδια επίδοση σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς.

Οι ομοιότητες με το προηγούμενο flagship μοντέλο δεν τελειώνουν εδώ, καθώς βλέπουμε την ίδια κάρτα γραφικών Mali G77 MP9 με υποστήριξη 144Hz (ή 90Hz σε αναλύσεις QHD) και APU έξι πυρήνων για machine learning. Εκεί που βλέπουμε διαφορά είναι η υποστήριξη κάμερας έως 108MP (σε αντίθεση με τα 80MP του προηγούμενου μοντέλου) Στο σύνολο, όλα αυτά θα το κάνουν μια ελκυστική πρόταση για νέες mid-range συσκευές.

Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα, η MediaTek ανακοίνωσε πως οι επεξεργαστές θα διατεθούν στο τέλος του πρώτου τριμήνου ή στις αρχές του δευτέρου τριμήνου, 2021. Αν και το Dimensity 1000 δεν βγήκε εκτός Κίνας μέχρι το δεύτερο μισό του 2020, υπάρχει ενδεχόμενο να τα δούμε πιο νωρίς.

Τέλος, ανακοινώθηκε πως κι άλλες εταιρείες δήλωσαν ενδιαφέρον για τη νέα της πρόταση (Xiaomi, Vivo, Oppo, Realme), με τις Redmi και Realme να ανακοινώνουν πως το Dimensity 1200 θα χρησιμοποιηθεί σε νέες συσκευές τους.

  • Like 3