Με την ολοένα μεγαλύτερη ζήτηση για εξειδικευμένα SoC (System-on-Chip) για την αγορά των «έξυπνων» τηλεοράσεων, καθώς αυξάνονται οι απαιτήσεις για υψηλότερες αναλύσεις με υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης, η MediaTek δηλώνει έτοιμη για τις επόμενης γενιάς τηλεοράσεις 8Κ έχοντας πλέον στο «οπλοστάσιο» της το Pentonic 2000 SoC.

Το Pentonic 2000 είναι το πρώτο TV SoC που υποστηρίζει το νέο πρότυπο video codec Η.266 που αποτελεί την εξέλιξη στο πρότυπο Η.265 που προορίζεται για περιεχόμενο 8Κ (7680 x 4320 pixels). Το νέο SoC της MediaTek είναι το πρώτο αυτού του τύπου που κατασκευάζεται με τη μέθοδο Ν7 της TSMC σύμφωνα με την Ταϊβανέζικη εταιρεία.

Η νέα υλοποίηση της MediaTek υποστηρίζει περιεχόμενο ανάλυσης 8K έως στα 120Hz με MEMC (Motion Estimation, Motion Compensation) και ενσωματώνει μία μηχανή AI που βοηθάει με το upscaling των χαμηλότερων αναλύσεων.  Η εταιρεία επίσης ισχυρίζεται ότι το νέο της SoC έχει τις ισχυρότερες μονάδες CPU και GPU της βιομηχανίας στην κατηγορία των TV SoCs αν και προς το παρόν δεν έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες που να τεκμηριώνουν τα λεγόμενα της. Το SoC της υποστηρίζει πάντως UFS 3.1 storage, κάτι που σημαίνει ότι μιλάμε τουλάχιστον για ένα Cortex-A7x-based SoC.

Πέρα από υποστήριξη H.266 -γνωστό επίσης και ως VVC, Versatile Video Coding- το Pentonic 2000 μπορεί να αποκωδικοποιήσει AV1, το οποίο αποτελεί το πρότυπο που έχει καθιερωθεί από πολλές υπηρεσίες video streaming όπως το Netflix, αλλά και τα H.265, VP9 και AVS3 καθώς και άλλους παλαιότερους codecs.

Pentonic 2000 SoC_2.jpg

Η εταιρεία επίσης πρόσθεσε στο νέο της SoC υποστήριξη WiFi 6E αλλά και 5G προαιρετικά καθώς και υποστήριξη στο πρότυπο HDMI 2.1. Φυσικά, υποστηρίζει φωνητικό έλεγχο καθώς μπορεί να συνεργαστεί με έως και 4 κατευθυντικά μικρόφωνα (η εταιρεία δεν διευκρίνισε πάντως ποιοι είναι οι ψηφιακοί βοηθοί που υποστηρίζονται συγκεκριμένα). Αρκετά χρήσιμο για εμπορικές εφαρμογές κυρίως -καθώς έτσι το χαρακτηριστικό δείχνει πολύ πιο χρήσιμο από το να βλέπεις πολλά διαφορετικά κανάλια/ streams ταυτόχρονα- αποτελεί η υποστήριξη 16-screen picture-in-picture.

Το νέο Pentonic 2000 SoC αναμένεται να διατεθεί του χρόνου ενσωματωμένο σε πολλές τηλεοράσεις. Μην περιμένετε ωστόσο να ακούσετε για αυτό με την ονομασία του, καθώς πολλοί κατασκευαστές τηλεοράσεων θα το «βαφτίσουν» διαφορετικά, αν βεβαίως αναφερθούν στον επεξεργαστή της τηλεόρασης τους.