Δύο νέα κινητά της σειράς Moto G συγκεντρώνουν σημαντικές βελτιώσεις.

Οι πρόσφατες προτάσεις της Motorola στην κατηγορία των οικονομικών κινητών υστερούσαν λόγω χλιαρού σχεδιασμού, ανούσιων επιπλέον καμερών και αδιάφορων τεχνικών προδιαγραφών. Όμως, φαίνεται να υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα: το Moto G Power 5G και το Moto G 5G για το 2024 δείχνουν αρκετά ενδιαφέροντα, τουλάχιστον στη θεωρία.

Και οι δύο συσκευές προσφέρουν επιτέλους NFC (το γιατί η δυνατότητα αυτή απουσίαζε σε προηγούμενες εκδόσεις παραμένει μυστήριο) ενώ προτείνονται με ενδιαφέρουσες πίσω επιφάνειες, από οικολογική, φυτικής προέλευσης δερματίνη. Μάλιστα, διαθέτουν και υποδοχή για microSD, καθώς και ενσωματωμένη υποδοχή ακουστικών, δηλαδή δυο βολικά χαρακτηριστικά που οι περισσότεροι κατασκευαστές κινητών εγκατέλειψαν εδώ και χρόνια. Το G Power 5G προσφέρει επίσης για πρώτη φορά δυνατότητα ασύρματης φόρτισης, χαρακτηριστικό σπάνιο στην κατηγορία των οικονομικών κινητών. Οι τιμές θα ξεκινούν από τα 199 δολάρια για το Moto G 5G Και από τα 299 δολάρια για το Moto G Power 5G.

Το σχετικά ακριβότερο Moto G Power διαθέτει οθόνη LCD 6,7 ιντσών στα 1080p με ταχύ ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz. Μια OLED οθόνη με χαμηλότερο ρυθμό ανανέωσης ενδεχομένως να ήταν προτιμότερη, όμως στα 300 δολάρια αναπόφευκτα θα υπάρξουν και κάποιοι συμβιβασμοί. Χρησιμοποιεί chipset MediaTek Dimensity 7020, με 8GB RAM και διαθέτει μόλις δύο κάμερες: την κεντρική, στα 50 megapixel με οπτική σταθεροποίηση, καθώς και μία υπερευρυγώνια στα 8 megapixel, με αυτόματη εστίαση, η οποία εκτελεί και χρέη macro. 

Το G Power υποστηρίζει ενσύρματη φόρτιση στα 30W, αν και θα χρειαστεί η αγορά ξεχωριστού φορτιστή για να πιάσει η συσκευή αυτές τις ταχύτητες. Η ασύρματη φόρτιση υποστηρίζεται έως τα 15W. Η συσκευή διαθέτει μπαταρία χωρητικότητας 5.000mAh, την ίδια που φέρει και το οικονομικότερο Moto G 5G. 

Το απλούστερο από τα δύο νέα μοντέλα είναι εφοδιασμένο με chipset Qualcomm Snapdragon 4 πρώτης γενιάς, με 4GB RAM και διαθέτει οθόνη LCD 6,6 ιντσών στα 720p, επίσης με ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz. Η κυρίως κάμερα έχει ανάλυση 50 megapixel (και ο φασκός macro των 2 megapixel παραμένει), ενώ η ενσύρματη φόρτιση φτάνει στα 18W. Όπως και το G Power, χαρακτηρίζεται απλά ως  "ανθεκτικό στο νερό" και δεν είναι πιστοποιημένο για πλήρη αντοχή στη σκόνη ή το νερό, το οποίο είναι μεν λυπηρό αλλά μάλλον αναμενόμενο στην οικονομική κατηγορία.

Οι αλλαγές είναι ενδιαφέρουσες αλλά, όπως πάντοτε, πολλά θα εξαρτηθούν από την εκτέλεση στην πράξη. Η προηγούμενη πρόταση της Motorola στην οικονομική κατηγορία ήταν φορτωμένη με bloatware, περιορίζοντας σοβαρά την απήχησή της. Σύντομα, πάντως, θα ξέρουμε τι ακριβώς έχει ετοιμάσει η Motorola: το Moto G Power θα είναι διαθέσιμο από τις 22 Μαρτίου μέσω της Cricket Wireless, ενώ λίγο μετά θα διατίθεται και από άλλους παρόχους, με την ξεκλείδωτη έκδοσή του να κυκλοφορεί στις 29 Μαρτίου. Το Moto G 5G θα κάνει το ντεμπούτο του μέσω της T-Mobile στις 21 Μαρτίου, με τους υπόλοιπους παρόχους να ακολουθούν λίγο μετά. Όσοι ενδιαφέρονται για την ξεκλείδωτη έκδοση θα χρειαστεί να περιμένουν λίγο περισσότερο, ως τις 2 Μαΐου.