Λίγες ημέρες απομείνανε για να ανακοινώσει η Intel τη νέα της πλατφόρμα που περιλαμβάνει όχι μόνο τους νέους επεξεργαστές 12ης γενιάς Core (Alder Lake-S για τους desktop υπολογιστές) αλλά και τον νέο τύπο μνήμης DDR5 SDRAM (αργότερα περιμένουμε να κάνουν την εμφάνιση τους και νέα NVMe PCIe 5.0 SSDs επίσης).

Τη βάση για τη νέα της πλατφόρμα αποτελούν mainboards που βασίζονται στο νέο Intel Z690 chipset. Το ερώτημα πάντως που έχουν αρκετοί χρήστες που θέλουν να αναβαθμίσουν στην νέα πλατφόρμα της Intel είναι πόσο θα στοιχίζουν οι νέες μνήμες DDR5; Αν και επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία, εντούτοις η εταιρεία MSI, μέσω μίας ανάρτησης της Sara Lin στο επίσημο blog της εταιρείας κάνει λόγο για αυξημένη κατά 50-60% τιμή για τις μνήμες DDR5 έναντι των DDR4.

Η Sara Lin εξηγεί στο blog της εταιρείας: «Ιστορικά, η νεότερη τεχνολογία μνήμης είχε πάντα ένα premium κοντά στο 30-40% σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Ωστόσο, αυτή τη φορά, η μνήμη DDR5 περιλαμβάνει πρόσθετα εξαρτήματα που έχουν αυξήσει περαιτέρω το κόστος. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε αύξηση της τιμής κατά 50-60% σε σύγκριση με την DDR4 κατά το λανσάρισμα. Συνήθως απαιτούνται περίπου 2 χρόνια για να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο τιμής με τις προηγούμενες γενιές και αναμένουμε ότι η τάση θα παραμείνει ίδια και με τις νέες μονάδες DDR5».

Η μνήμη DDR4 ήταν ακριβότερη από την DDR3 όταν κυκλοφόρησε και η DDR3 ήταν ακριβότερη από την DDR2 και πάει λέγοντας. Το σίγουρο ωστόσο είναι ότι η πανδημία έπαιξε επίσης ρόλο και αύξησε περαιτέρω τις τιμές στις μνήμες DDR5. Να αναφέρουμε ωστόσο, ότι οι μνήμες DDR5 θα είναι και μεγαλύτερης χωρητικότητας από τις DDR4, με τα memory kits να ξεκινούν από τα 32GB (2x 16GB) στις περισσότερες περιπτώσεις όταν στην περασμένη γενιά ξεκινούσαν από τα 8GB ή 16GB.

  • Like 2
  • Sad 12