Μετά από σερί διαρροών μέχρι την τελευταία στιγμή, το Lumia 1020 της Nokia επισημοποιείται και εντυπωσιάζει με τις δυνατότητες του στον τομέα της φωτογραφίας και την εγγραφή βίντεο.

Το μεγάλο άγχος όσων γλυκοκοιτάζουν το συγκεκριμένο smartphone είναι κατά πάσα πιθανότητα το βάρος και το πάχος του τα οποία όμως (ευτυχώς) είναι μειωμένα από αυτά του Lumia 920. Συγκεκριμένα με πάχος 10.4 έναντι 10.7 στο Lumia 920 και βάρος 158 γρ. έναντι 185 γρ., το Lumia 1020 είναι αρκετά άνετο στο κράτημα και δε προκαλεί πρόβλημα με το βάρος του όπως ο προκάτοχος του.

 

Στο μπροστινό μέρος δεσπόζει η AMOLED οθόνη των 4.5' ιντσών με HD ανάλυση 1280 x 780 και η οποία υποστηρίζει την τεχνολογία PureMotion HD+. Στην επιφάνεια της έχει τοποθετηθεί η τελευταία γενιά του Gorilla Glass 3 για «σκληρές» καταστάσεις ενώ εσωτερικά βλέπουμε διπύρηνο επεξεργαστή Krati στο 1.5 GHz και ο οποίος για πρώτη φορά συνοδεύεται από 2 GB RAM.

 

700-nokia_lumia-1020_product_image.jpg

Βέβαια ο σταρ της συσκευής είναι η πίσω κάμερα των 41mp ή αλλιώς η κανονική Pureview κάμερα που περιμέναμε να δούμε σε Windows Phone αμέσως μετά την παρουσίαση του Pureview 808. Μάλιστα η συγκεκριμένη κάμερα αποτελεί σημαντική εξέλιξη από αυτή που βλέπουμε στο τελευταίο symbian smartphone και φυσικά ξεχωρίζει για τις λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

 

O αισθητήρας του Lumia 1020 μπορεί να κάνει λήψη φωτογραφίας στα 34mp σε 16:9 αναλογία και 38mp σε 4:3 αναλογία με μέγεθος αρχείου περίπου στα 13mb ενώ την ίδια στιγμή αποθηκεύει και μια "μικρή" φωτογραφία των 5mp η οποία προορίζεται για διαμοιρασμό σε κοινωνικά δίκτυα. Η φωτογραφία αυτή των 5mp είναι αποτέλεσμα oversampling κατά το οποίο η συσκευή επιλέγει τα 7 καλύτερα pixels για κάθε Pixel, δημιουργώντας ένα απίστευτο αποτέλεσμα.

 

 

Όπως αναφέρει η Nokia, η λήψη φωτογραφιών στις μεγάλες αναλύσεις σας επιτρέπει να ανακαλύψετε πράγματα με το zoom στα οποία δε θα δίνατε σημασία με κάποια μικρότερη ανάλυση, αφού η λεπτομέρεια που είναι αποθηκευμένη είναι αρκετή.

 

Η σημαντική όμως διαφορά με το Pureview 808 είναι η παρουσία 6 φακών αλλά κυρίως η ενσωμάτωση του Optical Image Stablization το οποίο βοηθά σημαντικά σε λιγότερο κουνημένες φωτογραφίες και βίντεο. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, κατά τη διάρκεια λειτουργίας του OIS, μπορείτε να ακούσετε τα μηχανικά του μέρη να λειτουργούν !

 

Η εφαρμογή Pro Camera που συνοδεύει τη συσκευή και είναι υπεύθυνη για τη λήψη φωτογραφιών και 1080p video, διαθέτει μοναδικό περιβάλλον με το οποίο μπορούμε να ρυθμίσουμε διάφορα χαρακτηριστικά τις φωτογραφίας μας και να βλέπουμε απευθείας το αποτέλεσμα στην οθόνη. Σε αυτά περιλαμβάνονται η ισορροπία λευκού, η έκθεση, το ISO αλλά και την ταχύτητα κλείστρου !

 

Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά βλέπουμε GPS δέκτη, ραδιοφωνικό FM δέκτη, NFC ενώ η ασύρματη φόρτιση υποστηρίζεται μόνο με εξωτερικό αξεσουάρ. Το Camera Grip είναι ένα ξεχωριστό αξεσουάρ το οποίο μετατρέπει το Lumia 1020 σε compact κάμερα για καλύτερο πιάσιμο και διαθέτει τη δική του μπαταρία.

Παράλληλα η παρουσίαση της Nokia έκρυβε εκπλήξεις και για την πλατφόρμα των Windows Phone 8 στην οποία στηρίζεται το νέο μοντέλο, και στην οποία πρόκειται να κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα νέες γνωστές εφαρμογές, με το Flipboard, Vine και το Path να ξεχωρίζουν.

 

Το Nokia Lumia 1020 θα κυκλοφορήσει αρχικά στην Αμερικανική αγορά στις 26 Ιουλίου με τιμή €299 για 24μηνο συμβόλαιο ενώ θα εμφανιστεί σε «σημαντικές» αγορές το επόμενο τρίμηνο. Με βάση τα λεγόμενα του προέδρου της Nokia, στα μέρη μας θα πρέπει να το περιμένουμε το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Θα διατεθεί σε τρία χρώματα, άσπρο, κίτρινο και μαύρο, με τα δύο πρώτα να διαθέτουν ματ επίστρωση και όχι glossy όπως είχαμε συνηθίσει από παλαιότερα μοντέλα.

 

Ακολουθούν μερικά δείγματα των φωτογραφιών στις μικρές και μεγάλες αναλύσεις μπορείτε να δείτε στη συνέχεια.

 

Link.png Site: ']Περισσότερες φωτογραφίες από Nokia Lumia 1020

 

700-1-nokia-lumia-1020-smart-1.jpg

 

 

700-nokia-lumia-1020-pro-16.jpg

 

700-nokia-lumia-1020-pro-highres-8.jpg

 

700-nokia-lumia-1020-pro-highres-18.jpg

 

nokia-lumia-1020-pro-highres-14.jpg

 

700-nokia-lumia-1020-pro-highres-15.jpg

 

700-nokia-lumia-1020-pro-3.jpg

 

700-nokia-lumia-1020-pro-17.jpg