Μετά την εξαγορά του τμήματος φορητών συσκευών και υπηρεσιών της Nokia από τη Microsoft, η Φινλανδική εταιρεία αλλάζει για ακόμη μία φορά σελίδα στα 150 χρόνια της ιστορίας της και από τη 1η Μαΐου θα πορευτεί με τον νέο της CEO, Rajeef Suri.

Ο Suri είναι στην Nokia για περισσότερα από 20 χρόνια και το 2009 ανέλαβε τη θέση του CEO της Nokia Solutions & Networks (πρώην Nokia Siemens, σήμερα "Networks"). Στα 150 χρόνια ιστορίας της, η Nokia έχει περάσει από ένα σωρό μεταμορφώσεις, από το να φτιάχνει χαρτί, λάστιχα και γεννήτριες έως κινητά τηλέφωνα και δικτυακό και τηλεπικοινωνιάκό εξοπλισμό.

 

Η νέα Nokia αναμένεται να επικεντρωθεί σε τρεις τομείς. Έτσι, πέρα από την επέκταση της Networks, η Nokia αναμένεται να επενδύσει ακόμα περισσότερο στις υπηρεσίες χαρτογράφησης και τοποθεσίας HERE καθώς και στο τμήμα Technologies, που αφορά στην αδειοδότηση των ευρεσιτεχνιών της σε άλλες εταιρείες και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Η εταιρεία προχωράει στον σχηματισμό νέας εκτελεστικής δομής, με τον Risto Siilasmaa, να επιστρέφει στο ρόλο του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και τον Michael Halbherr να αναλαμβάνει τη θέση του CEO στον τομέα HERE.

 

Οι χάρτες HERE βρίσκονται σύμφωνα με την εταιρεία στα τέσσερα από τα πέντε αυτοκίνητα στη Β.Αμερική και στην Ευρώπη με ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης, και από ότι φαίνεται ετοιμάζεται επίθεση στη Google αφού όπως λέει o Suri “Η εικόνα που έχουμε είναι ότι υπάρχει μόνο μία εταιρεία με υπηρεσίες τοποθεσίας που πλησιάζει σε βάθος και εύρος την υπηρεσία HERE αλλά η δική μας έχει το πλεονέκτημα να είναι ανεξάρτητη από λειτουργικά συστήματα και δεν ακολουθεί ένα μοναδικό επιχειρηματικό μοντέλο”.

 

Για να αναπτύξει νέες τεχνολογίες, η Nokia γυρεύει επενδυτές μέσω του προγράμματος “Invent with Nokia” ενώ η επιχείρηση Networks της εταιρείας, έχει για πελάτες το 90% των εταιρειών τηλεφωνίας ανάμεσα σε άλλους. Η νέα εταιρεία, αναμένεται να λειτουργεί κάτω από το όνομα Nokia.

 

Αν και η Nokia είναι ασαφής σχετικά με τον ακριβή αριθμό πωλήσεων, τα έσοδα της το πρώτο τρίμηνο του 2014 παρουσίασαν μείωση 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, από €2.77 δισεκατομμύρια στο €1.93 δισεκατομμύρια με τις απώλειες να αυξάνονται από €120 εκατομμύρια σε €326 εκατομμύρια. Η Nokia αποδίδει την μεγάλη μείωση στα έσοδα στην πτώση των πωλήσεων των feature phones.

 

Συνολικά, σημειώθηκαν κέρδη ύψους €240 εκατομμυρίων για το 1ο τρίμηνο του 2014, νούμερο το οποίο χωρίς τον τομέα των κινητών τηλεφώνων που αιμοραγούσε, αναμένεται να ξεπεράσει σύντομα τα €500 εκατομμύρια.

 

 

Link.png Site: Engadget

Link.png Site: TheVerge