Στις αρχές του 21ου αιώνα, οι δύο μεγαλύτερες βιομηχανίες της Φινλαδίας αφορούσαν στη παραγωγή χαρτιού και κινητών τηλεφώνων, στα οποία κυριαρχούσε η Nokia.

Μία δεκαετία μετά, οι δύο βιομηχανίες βρίσκονται σε κίνδυνο, και όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας, η Apple είναι αυτή που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και στις δύο περιπτώσεις. "Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το iPhone σκότωσε τη Nokia, και το iPad σκότωσε τη Φινλανδική βιομηχανία χαρτιού, αλλά θα επανέλθουμε" είπε ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Alexander Stubb, τη Δευτέρα στο CNBC, και συμπλήρωσε: "Θα πρέπει απλώς να επιμείνουμε".

 

Τη Παρασκευή, η Standard & Poors υποβίβασε το δημόσιο χρέος της Φινλαδίας από AAA σε AA+, αναφέροντας ότι η βιομηχανική βάση της χώρας ενδεχομένως να μην είναι τόσο σταθερή όσοι πολλοί υπέθεταν. Η υποβάθμιση σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της γειτονικής Ρωσίας, καθώς και η δημογραφική γήρανση ενώ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, δεν βοηθούν τη κατάσταση.

Παρά τη μακρά ιστορία καινοτομίας, η Nokia πάλεψε για να διατηρήσει τη θέση της στην αγορά από τότε που εμφανίστηκε το iPhone, με τις πωλήσεις της στην αγορά των ΗΠΑ να συρρικνώνονται πριν εξαγοραστεί το τμήμα συσκευών της εταιρείας από τη Microsoft έναντι 7.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Link.png Site: The Verge